Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fiat představil miniaturní Centoventi: autolego se spoustou nápadů

Ekonomika

  16:27
Ženeva - Je to vlastně jeden z nejzajímavějších konceptů, který se představuje na ženevském autosalonu. A také jedno z největších překvapení, Fiat totiž svůj Centoventi utajil do poslední chvíle. Malý elektromobil je ale plný geniálních nápadů.

Fiat Centoventi na autosalonu v Ženevě foto: Luděk Vokáč, Lidovky.cz

Italská automobilka Fiat přivezla do Ženevy překvapení v podobě konceptu Centoventi (v překladu sto dvacet). Ten mimo jiné oslavuje 120 let od založení automobilky, ale také ukazuje, kam by se mohla její produkce ubírat do budoucna. A musíme říci, že italští konstruktéři v tomto ohledu sáhli sami sobě do svědomí, podívali se, čeho byli schopni v minulosti a Centoventi vybavili neskutečnou plejádou nápadů.

Fiat Centoventi na autosalonu v Ženevě
Fiat Centoventi na autosalonu v Ženevě

Malý fiátek, který by mohl být určitou vizí toho, kam by se mohl v budoucnu posunout třeba stávající oblíbený model Panda, je jednoduše geniální auto. Staví na základních myšlenkách někdejší italské školy, která excelovala ve schopnosti maximálně využít daný prostor u malého vozidla. Tomu pomáhá plně elektrická platforma, díky které se elektromotory schovají třeba do kol a baterie nezabírají zbytečně místo v prostoru pro posádku.

To ale není nic novátorského, tímto směrem míří dnes většina automobilek. Fiat Centoventi ale používá tento princip jako základ a ukazuje, jak skutečně by mohla elektrická doba revolučně auta změnit. S nápady od Fiatu najednou dává celé to elektrické hnutí smysl. Fiat totiž u Centoventi ukazuje, že se nezmění jen to, čím budou naše auta poháněna, ale že se může změnit celý princip toho, jak auta používáme. A ne, nemyslí tím, že nutně budeme vozy sdílet.

Jednoduché autíčko o délce necelých 3,7 metru tak dostalo úžasně modulární interiér, který si lze přizpůsobovat podle aktuálních potřeb. V konceptu je tak třeba na místě vedle řidiče namísto klasické sedačky zabudovaná sedačka dětská. Kdo vozí v autě malé dítě, ví, že dětská sedačka v něm stejně zabírá místo téměř permanentně a spolu s obsazeným sedadlem tak vlastně dochází k dvojímu ubírání místa uvnitř auta. Mimo jiné to zhoršuje přístupnost dětské sedačky.

U Centoventi nic takového nehrozí. Dětská sedačka je hezky přístupná a její okolí vzdušné, takže bude mít rodič snazší úlohu. Kdykoli bude potřeba, může samozřejmě majitel vozu onu dětskou sedačku vyměnit za sedadlo plnohodnotné. Podobně půjde vyměnit řada panelů v interiéru tak, aby odpovídaly vkusu majitele. Ten vlastně dostane vůz jako jakési čisté plátno a dovybaví si ho doplňky a prvky přesně podle sebe. Navíc, většinu z nich si v pohodě namontuje sám doma. A to platí i pro některé díly vnějšího designu, nebo třeba pro polštáře na sedadlech.

Fiat teď říká, že oněch individualizačních dílů je 120, což koresponduje s názvem auta. Ale jejich množství může v budoucnu libovolně růst. Vyrábět některé díly budou prý moci dealeři sami na svých 3D tiskárnách. I to je inovativní myšlenka, která v době čím dál častějšího prodeje aut přes internet dodává klasické distribuční síti další možný způsob, jak zákazníka oslovit. Centoventi v tomto tedy není jen obyčejným autem, ale celým funkčním ekosystémem.

Různé prvky výbavy vozu si pak mezi sebou budou moci zákazníci půjčovat, vyměňovat a prodávat podle potřeby. Majitel tedy nebude muset nakoupit vše, co by se mu mohlo pro jeho auto někdy hodit. A to mimochodem platí i pro baterie. Standardně má vůz malou sadu, která zaručí dojezd jen asi 100 kilometrů na jedno nabití. Pro poskakování ve městě je to dostatek, auto by díky tomu nemuselo být extrémně drahé, jako je tomu u většiny dnešních elektromobilů, kde baterie tvoří i víc než polovinu ceny auta.

V případě potřeby ale půjde dojezd Centoventi prodloužit pomocí modulárních baterií, které se do vozu připojí. Celkově pak může mít auto dojezd až 500 kilometrů. Baterie pro delší cestu si přitom ve vizích Fiatu může zákazník půjčit pouze v případě potřeby, nebo si je koupí časem.

Drobnosti, jako lednička poháněná malým solárním panelem na střeše vozu nebo zadní LED panel, kterým lze komunikovat s okolím pomocí zpráv, už jsou jen drobnou třešničkou na dortu tohoto konceptu. Upřímně, nápad Centoventi se nám líbí tak moc, že bychom byli rádi, kdyby se něco takového pokud možno ihned objevilo v prodeji. Všechny ty ostatní ženevské elektromobily jsou totiž oproti tomuto vlastně nesmyslné. Jenže množství futuristických myšlenek nejspíš dělá z Centoventi v současnosti asi nerealizovatelný koncept. Už jen představa, jak takové auto, kde si majitel může měnit spoustu dílů, splní dnešní bezpečnostní předpisy, je poměrně nejasná.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.