Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Další země uzemnily prověřovaný boeing. Americký federální úřad k zákazu prozatím nevidí důvod

Ekonomika

  8:29
Wellington/Washington - Nový Zéland, Fidži a Bermudy ve středu pozastavily provoz letounů Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Už v předešlých hodinách řada zemí z celého světa uzavřela svůj vzdušný prostor pro tyto typy letadel. Opatření souvisejí s obavami ohledně bezpečnosti po nedělní havárii stroje Boeing 737 MAX 8, který se zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Kanada tento krok zatím neplánuje, zvažuje ho ale Argentina a další jihoamerické státy, uvedla agentura Reuters.

Boeing 737 MAX 8 norských aerolinek. foto: Reuters

Dva boeingy Smartwings mířily do Prahy. Po zákazu bezradně kroužily nad mořem

„Jedná se o dočasné opatření, budeme nadále sledovat situaci a analyzovat informace, které se týkají bezpečnostních rizik z provozu systému Boeing 737 MAX,“ uvedl šéf novozélandského úřadu civilního letectví Graeme Harris pro civilní letectví Graeme Harris.

Jedinou společností, které se opatření týká, je Fiji Airways, ostatí aerolinky létají na Nový Zéland s jinými typy letadel.

Vzdušný prostor EU se uzavřel pro Boeing 737 MAX, Smartwings očekává rušení letů

Stejný krok jako Nový Zéland ve středu učinily také Fidži a Bermudy.

Kanada v tuto chvíli pozastavení provozu jmenovaných letounů Boeingu nechystá, pokud se však objeví informace naznačují, že problém existuje, je připravena okamžitě jednat. Prohlásil to ministr dopravy Marc Garneau.

‚Nejsou potřeba pilota, ale počítačoví vědci z MIT‘

Několik amerických senátorů z řad demokratů i republikánů vyzvalo Federální úřad pro letectví (FAA), aby po nehodě letadla Boeing 737 MAX 8 etiopských aerolinek z preventivních důvodů zastavil provoz všech letadel tohoto typu. FAA nicméně trvá na tom, že tyto stroje jsou provozuschopné. Také Boeing tvrdí, že tento typ letadel je bezpečný. Do debaty o bezpečnosti leteckého provozu vstoupil také americký prezident Donald Trump, kterého v úterý o bezpečnosti těchto letadel telefonicky ujistil šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Je to velmi podezřelé, tvrdí letecká analytička. Svět znervózňují dva pády stejného boeingu v řádu měsíců

FAA v úterý ale odmítl provoz letadel generace MAX pozastavit. Úřadující šéf FAA Dan Elwell podle Reuters řekl, že prověrky nevykazují žádná systémová pochybení a ani podklady, na základě kterých by bylo možné odstavení z provozu nařídit. Uvedl také, že žádné zahraniční úřady neposkytly FAA informace, aby bylo možné zákaz vydat.

Trump mezitím poukázal na složitost pilotování nových strojů. „Letadla se stávají čím dál složitější k létání. Nejsou už potřeba piloti, ale počítačoví vědci z MIT (Massachusettského technologického institutu),“ napsal na Twitteru Trump s tím, že složitost vnímá u mnoha dalších produktů.

12.března 2019 v 15:00, příspěvek archivován: 13.března 2019 v 08:25

Airplanes are becoming far too complex to fly. Pilots are no longer needed, but rather computer scientists from MIT. I see it all the time in many products. Always seeking to go one unnecessary step further, when often old and simpler is far better. Split second decisions are....

Prezident se domnívá, že se často dělají zbytečné kroky vpřed, když často starší a jednodušší věci fungují mnohem lépe. „Nevím, jak vy, ale já nechci, aby mým pilotem byl Albert Einstein. Chci skvělé létající profesionály, kteří mohou snadno a rychle převzít kontrolu nad letadlem,“ dodal.

Etiopský boeing náhle změnil směr, řekl očitý svědek havárie. Vyšetřovatelé našli černé skříňky

O uzavření svého vzdušného prostoru pro zmíněné stroje jedná Argentina a další jihoamerické státy. Jak uvedl šéf argentinského úřadu pro civilní letectví Tomás Insausti, o této možnosti diskutují představitelé leteckých úřadů regionu a plánují přijmout skupinové rozhodnutí. Jednotlivé státy ale nejmenoval.

Autor:
Témata: Doprava, USA