Ministři ANO ušetří výrazně méně, než po nich chce Schillerová

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Anna Vacková, E15

Ministr školství Robert Plaga(ANO) chce odložit start jednotné státní maturity z matematiky a odvolání z vlády se nebojí. (27. 3. 2019)
Adam Vojtěch
Klára Dostálová
Dan Ťok
Jan Kněžínek
6
Fotogalerie

Výdaje některých ministerstev ovládaných ANO by se v příštím roce mohly snížit o sedm až deset procent. Šéfové rezortů to uvedli po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). Prostor pro úspory za pětadvacet miliard korun, které po nich žádá, však nevidí. Celková suma se zatím pohybuje kolem dvou a půl miliard. Proti radikálním škrtům je i ČSSD.

Například ministr školství Robert Plaga (ANO) by podle svých slov mohl s výjimkou učitelů ušetřit na platech a provozu sedm až deset procent. Jeho úřad má druhý nejvyšší rozpočet, napřesrok by měl hospodařit s dvěma sty miliardami.

„Provozní výdaje máme úsporné, tam velký prostor nevidím. Bavíme se o desítkách milionů korun,“ řekl. Trvá na slibu vlády, podle něhož má průměrný plat pedagogů dosáhnout za dva roky 45 tisíc.

Schillerová hodlá pokračovat v rušení neobsazených míst. Když se odpočítají školy a bezpečnostních sbory, zbývá jich 6800.

„Na méně než pět pracovníků připadá jeden vedoucí, s nadsázkou máme mnoho náčelníků a málo indiánů,“ uvedla s tím, že je na zvážení, zda je taková struktura potřeba. Plaga však namítl, že prázdných pozic ve svém rezortu mnoho nemá.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) ušetří jednu miliardu z více než tří desítek, které by měl příští rok dostat. „O rozložení částky se ještě budeme bavit, ale nespadali by do ní zaměstnanci soudů a státních zastupitelství,“ dodal.

Až deset procent sníží personální a provozní výdaje také ministr dopravy Dan Ťok (ANO), přesnou sumu však ještě nezná. Rozhodně odmítl sahat na investice a také revidovat slevy na jízdném pro studenty a důchodce, které ročně spolknou šest miliard.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) může postrádat 400 až 500 milionů, její rozpočet je pět miliard. Ani ona však nechce škrtat v investicích.

Ty považuje za prioritní i Schillerová. „Je důležité pokračovat ve výstavbě dálnic a infrastruktury. Ráda bych, aby kromě dopravy dostalo více i ministerstvo obrany, kde plníme své alianční závazky,“ připomněla.

Kolik ušetří jednotlivá ministerstva? 

 Rozpočet v roce 2020Úspory
Ministerstvo průmyslu38,4 miliardy korun1 miliarda korun
Ministerstvo spravedlnosti31,3 miliardy korun1 miliarda korun
Ministerstvo pro místní rozvoj5 miliard korun400 až 500 milionů korun
Ministerstvo zdravotnictví7,5 miliardy korun150 milionů korun
Ministerstvo školství200 miliard korundesítky milionů korun

Zdroj: Střednědobý výhled státního rozpočtu