Firefox | Mozilla

Firefox Send od Mozilly: snadné sdílení souborů s mnoha možnostmi nastavení

  • Mozilla v úterý spustila novou službu Firefox Send
  • Nabízí možnost snadného sdílení souborů velkých až 2,5 GB
  • Sází na bezpečnost a funguje v jakémkoli webovém prohlížeči

Mozilla v úterý 12. března po dlouhém testování spustila novou službu pro sdílení souborů. Jmenuje se Firefox Send a můžete přes ní posílat soubory velké až 2,5 GB, přičemž lze nastavit dobu platnosti odkazu a omezit maximální počet stažení.

V základní verzi je možné sdílet soubory velké až 1 GB. Tento limit platí od zahájení zkušebního provozu v srpnu 2017. Pokud se však přihlásíte k účtu Firefox, jehož založení je zdarma, budete službu moci využívat pro soubory do velikosti 2,5 GB.

Firefox Send a jeho možnosti nastavení

Uživatel, který soubory sdílí, může omezit maximální počet jejich stažení – na výběr je z osmi možností: 1×, 2×, 3×, 4×, 5×, 20×, 50×, nebo 100×. Poté, co dojde k dosažení nastavené hodnoty, bude soubor smazán ze serveru.

Kromě počtu stažení je také možné nastavit dobu, po kterou bude odkaz platit. V tomto případě lze čas omezit na sedm dní, jeden den, jednu hodinu, nebo pět minut. Aby se k datům nedostal nikdo nepovolaný, lze přístup zajistit heslem.

Poté, co uživatel absolvuje krátký proces, dostane odkaz ke stažení souborů, který může odeslat například e-mailem či pomocí jiného komunikačního prostředku příjemci. Pro přístup k souborům nemusí mít příjemce účet Firefox.

Jeden z mnoha, tak proč ho používat?

V současnosti existuje mnoho služeb, poskytujících možnost snadného sdílení souborů přes internet. Mozilla nabízí Firefox Send primárně jako bezpečnou alternativu k e-mailu, kde často platí omezení velikosti přílohy.

Konkurenty mohou být různá cloudová úložiště, jako je například Dropbox či Disk Google. Ta zpravidla nabízejí možnost vygenerování odkazu na konkrétní soubor nebo složku. V případě, kdy potřebujete rychle odeslat jeden velký soubor, mohou být ale trochu zbytečným „kanónem na vrabce“.

Příjemným faktem je, že uživatelské rozhraní služby je lokalizováno do češtiny. V prvním kroku stačí přetáhnout či vybrat soubory k odeslání, následně lze nastavit omezení počtu stažení a dobu dostupnosti, případně zadat heslo pro přístup. Odesílatel poté obdrží odkaz, který pošle příjemci. Ten pak může nahrané soubory stáhnout. Celý postup můžete vidět na následujícím videu.

Zakládá si na bezpečnosti

Mozilla deklaruje Firefox Send jako službu, která dbá na bezpečnost a ochranu soukromí. Z praktického hlediska však kromě šifrování, kdy jsou data zabezpečená od okamžiku sdílení až do jejich otevření, nezmiňuje v tomto směru nic mimořádného. Jako určitý bezpečnostní prvek lze také chápat možnost omezení času, po který budou data ve službě dostupná.

Při zahájení testování bylo zmíněno, že Firefox Send používá algoritmus AES-GCM-128 k zašifrování a ověření dat na počítači odesílatele před jejich odesláním na servery. Přesto ale není doporučeno používat tuto ani jinou podobnou službu ke sdílení citlivých dat.

Firefox Send je k dispozici na webu na adrese send.firefox.com a ze strany odesílatele i příjemce funguje v jakémkoli moderním prohlížeči, tedy nejen ve Firefoxu. Očekává se, že tento týden bude spuštěna beta verze aplikace pro mobilní operační systém Android.

Diskuze (5) Další článek: Spotify si u Evropské komise stěžuje na Apple. Kvůli porušování hospodářské soutěže

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,