Hledá se rys Kryštof. Šelma zmizela z Moravského krasu, mohla se stát kořistí pytláků

Z Chráněné krajinné oblasti Moravský kras zmizel vzácný rys ostrovid. V krasu žil od září 2016. Mendelova univerzita po rysovi, který dostal jméno Kryštof, vyhlásila pátrání a prosí o pomoc i veřejnost. Mohl odejít do jiné oblasti za samicí nebo se stát kořistí pytláků.

O rysovi se zoologové z Mendelovy univerzity dozvěděli díky náhodným pozorovatelům. Zvíře se před létem 2017 podařilo odchytit a nasadit mu sledovací zařízení. „Detailní monitoring významně zvýšil naše znalosti o tom, jak rys v krajině jižní Moravy může žít,“ řekl akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně a vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Vědci například zjistili, že velikost domovského okrsku mladého samce přesáhla tři sta šedesát kilometrů čtverečních, byla v něm i větší města jako Blansko či Adamov. Když ale na přelomu roků 2017 a 2018 hledal samici, dostal se i k Vyškovu a až k brněnské městské části Řečkovice. Vždy se ale vrátil zpět.

„V krasu se adaptoval i na frekventované silnice, které překonal během sledování skoro sedmsetkrát,“ řekl Miroslav Kutal. Kryštof nejčastěji lovil srnce, občas si jídelníček zpestřil muflonem.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Největší populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde je až osmdesát dospělých rysů. Je to plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.

Rys ostrovid
Zdroj: ČT24

Obojek rysovi upadl, fotopast už ho dlouho nezachytila

„Pohyb a aktivitu rysa Kryštofa jsme monitorovali intenzivně od počátku jeho výskytu na celém území Moravského krasu. Aktuálně ale nemáme o jeho výskytu žádné věrohodné zprávy,“ řekl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Rys měl v minulosti obojek s GPS, ten mu ale už upadl, přestal se ale objevovat i ve fotopastech. Fotopast zachytila kunu, několikrát lišku nebo muflony, rys Kryštof ale chybí.

Podle Duľy mohou být příčiny zmizení zvířete různé. Mohl ho někdo upytlačit nebo otrávit, případně se mohl srazit s autem. „Vzhledem k tomu, že byl mladý a neměl samici, nevylučujeme i přesun na jiné území,“ sdělil.

Záběry rysa Kryštofa z fotopasti (zdroj: Mendelova univerzita)

Kdo přijde na stopu rysa, ať se ozve

Kryštofa během zimy nenašli ani dobrovolníci, zoologové a myslivci nehlásili žádné průkazné stopy ve sněhu. Vědci a ochránci přírody proto prosí veřejnost o pomoc a poskytnutí veškerých informací o výskytu rysa. Jde o stopy, strženou kořist, přímé pozorování, a to v širší oblasti Moravského krasu, Drahanské vrchoviny a navazujících pohoří. Pozorování lze zasílat na e-mail stopy@selmy.cz.

Kryštof je podle zoologů unikátní jedinec svého druhu a jeho osud je nesmírně zajímá. „Pro efektivní ochranu druhu je důležité identifikovat a řešit příčiny, které brání těmto šelmám obsazovat nová teritoria a setrvat na území mimo trvalou oblast výskytu rysa v ČR,“ řekl Martin Duľa.