Hlavní obsah

Velký moment je tu! Slavia vyzve v boji o semifinále Evropské ligy anglického giganta

Aktualizováno

Jen na Ostrovy. Pouze anglického soupeře. Jedno, zda Chelsea nebo Arsenal, přáli si fotbalisté pražské Slavie s trenérem Jindřichem Trpišovským v čele po osmifinálové konfrontaci se Sevillou a postupu mezi osm nejlepších týmů Evropské ligy. Los ve švýcarském Nyonu jejich touhu vyslyšel, neboť se potká s londýnskou Chelsea. První zápas hrají Pražané doma 11. dubna, odveta je pak na programu 18. dubna na Stamford Bridge.

Jsou v tom zajedno. Koho si Slavia přeje pro čtvrtfinále Evropské ligy? Video: Sport.cz

 
Článek

Bývalý nizozemský útočník Pierre van Hooijdonk, který čtvrtfinále losoval, tak naplnil slávistické přání.

„První volba, kterou jsme všichni měli. Vždyť pro mě i celý můj realizační tým to bude už třiatřicátý zápas v pohárové Evropě a konečně se potkáme s anglickým soupeřem," radoval se trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Jsem velkým fanouškem Chelsea, rozplýval se po losu Miroslav StochVideo: SK Slavia Praha

„Je to odměna pro hráče i všechny fanoušky, protože z historie už nikdo nikdy nevymaže, že v Edenu hrála Chelsea. Skvělý tým se skvělými hráči Hazardem, Higuaínem, Jorginhem," připomínal kvality protivníka z Ostrovů.

„Obrovské. I proto jsem rád, že hrajeme první zápas doma a Chelsea si alespoň osaháme," usmíval se Trpišovský.

Toužil po protivníkovi z Ostrovů, protože při dosavadním putování pohárovou Evropou mu zatím nebylo dopřáno, aby na anglický tým narazil. Jedno, zda během angažmá v libereckých službách, nebo teď ve vršovickém angažmá.

Chelsea, která patří ruskému finančnímu oligarchovi Romanu Abramovičovi, je jedním z pěti týmů, které dokázaly vyhrát všechny tři evropské pohárové soutěže.

Z šesti vzájemných utkání s českými celky v pohárech Blues tři vyhráli a třikrát remizovali, naposledy před šesti lety vyřadili v 2. kole Evropské ligy Spartu díky trefě Edena Hazarda v nastaveném čase.

V minulé sezoně skončila Chelsea v lize pátá, takže jedinou satisfakci představovalo vítězství v Ligovém poháru. Momentálně je v tabulce ještě o jednu příčku níž.

Pražané si zahrají čtvrtfinále po devatenácti letech. Naposledy se mezi posledních osm týmů dostali v někdejším Poháru UEFA, kdy se střetli s anglickým Leedsem. Ten je tehdy vyřadil.

Čtvrtfinálové dvojice tvoří Neapol – Arsenal, Villarreal – Valencia, Benfica – Frankfurt, Slavia Praha – Chelsea.

Pikantní bude samozřejmě španělské derby mezi Villarrealem a Valencií, stejně jako třeba konfrontace Neapole s Čechovým Arsenalem.  Vždyť český gólman ve službách Kanonýrů se při oznámení konce kariéry přál, aby se mohl loučit ziskem velké trofeje. Evropská liga proto pro něho i jeho tým představuje velkou výzvu.

První zápasy čtvrtfinále jsou na programu 11. dubna, odvety se hrají o týden později.

Kdyby se snad Slavia postarala o další senzaci a po Seville vyřadila i Chelsea,  která v Premier League figuruje momentálně na šesté příčce, narazí v semifinále na postupující tým ze čtvrtfinálové dvojice Benfika Lisabon - Eintracht Frakfurt. I o tom rozhodl los ve Švýcarsku.

Semifinalová střetnutí jsou naplánována na 2.května, odvety pak na 9. května.

Finále Evropské ligy bude hostit Olympijský stadion v ázerbájdžánském Baku 29. května, vítěz Evropské ligy samozřejmě postoupí přímo do Champios League.

Co se dělo v šatně Slavie po zápase? Takový pokřik dlouho nepamatuji, říká Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Postoupí Slavia Praha do semifinále Evropské ligy přes londýnskou Chelsea?
Ano
39,3 %
Ne
60,7 %
Celkem hlasovalo 28415 čtenářů.

Reklama

Související témata: