Hlavní obsah

Teroristé v novozélandských mešitách postříleli 49 lidí, vraždění si natáčeli

– Christchurch • Aktualizováno

Nejméně čtyřicet devět lidí si vyžádala páteční střelba ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch. Policie dopadla čtyři podezřelé – tři muže a jednu ženu. Při zásahu zjistila, že v několika autech byly namontované výbušniny. Pátrá po možných komplicích, ale už povolila otevřít školy, což naznačuje, že skončila hrozba aktuálního útoku, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují oběti střelby na Novém ZélanduVideo: Reuters

 
Článek

Po zveřejnění aktuálního počtu obětí premiérka řekla: „Je jasné, že se to teď dá popsat jedině jako teroristický útok.“ Dodala, že se zdá, že byl dobře naplánovaný. Před jejím vystoupením nebyl počet obětí znám, místní policie hovořila o „větším množství”. Novozélandská média původně uváděla počet mezi devíti a 27.

Podle aktuálních informací ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi útoku žádní čeští občané.

Jeden střelec vyzbrojený poloautomatickou zbraní zaútočil v 13:40 místního času (1:40 SEČ) v mešitě Al Noor v centru města v ulici Deans. Krátce poté střílel druhý střelec v mešitě v Linwoodu.

Jeden svědek uvedl, že bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Další sdělil, že střelec přišel do mešity hlavním vchodem během modlitby a rozpoutal střelbu. Ta trvala několik minut.

Policejní komisař Mike Bush potvrdil, že tři muži a jedna žena byli zadrženi. Policie objevila i větší množství podomácku vyrobených výbušnin. Úřady doporučily uzavřít všechny mešity ve městě.

Podle listu New Zealand Herald je jedním ze zadržených střelců Australan, který napsal prohlášení, v němž popisuje plánovaný čin a zveřejňuje ultrapravicové a antiimigrační postoje. Na internetu se také objevilo video, které má zobrazovat tohoto muže, jak střílí řadu lidí v mešitě v Christchurchi. Několik hodin poté se objevilo na Facebooku.

Australský premiér Scott Morrison potvrdil, že jedním ze zadržených, kteří skončili ve vazbě, je Australan, který žil na Novém Zélandu. Uvedl, že na případu spolupracuje australská policie s novozélandskou a útok označil za projev pravicového terorismu.

Policie vyzvala obyvatele téměř čtyřsettisícového města, aby nevycházeli na ulici a pátrá po dalších možných pachatelích. Premiérka Jacinda Ardernová označila pátek za jeden z nejtemnějších dnů své země.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche.

Podle New Zealand Heraldu se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood Masjid v centrální části města. Jeden ze střelců si čin natáčel, uvedl deník.

Policie vyzvala lidi, aby na sociálních sítích nezveřejňovali drastické záběry.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jedna z obětí teroristického útoku v mešitě v novozélandském Christchurchi.

Střelba v mešitách 

„Mysleli jsme, že jde o elektrický zkrat, ale pak jsme viděli utíkat lidi. Mám uvnitř přátele, o kterých nemám žádné zprávy,” řekl deníku New Zealand Herald Mohan Ibrahim, který byl nedaleko mešity Al Noor.

Palestinec, který nechtěl uvést jméno, řekl agentuře AFP: „Slyšel jsem tři krátké výstřely a po deseti sekundách zazněly další. Musel to být automat. Nikdo nedokáže mačkat spoušť tak rychle. Pak začali lidé utíkat. Někteří byli pokryti krví.“

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, jsou migranti či uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov," prohlásila premiérka Ardernová, která střelbu označila za "bezprecedentní násilný čin”.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Policisté a lidé, kteří se zachránili útěkem z mešity v Christchurchi.-

Podle svědků, se kterými hovořila TV New Zealand, řada lidí z mešity Al Noor krvácela. Jeden z přeživších televizi řekl, že viděl jednoho útočníka, jak střelil člověka přímo do hrudi. Podle něj útok trval zhruba 20 minut a vypáleno bylo asi 60 ran. Střelec podle něj nejprve zaútočil v mužské části a později přešel do ženské části mešity.

Jeden ze svědků agentuře AFP řekl, že slyšel střelbu a viděl, jak jednoho muže střelili přímo do hlavy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám