Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Při střelbě v novozélandských mešitách zemřelo nejméně 49 lidí. Střelci útok vysílali z ‚vlastního pohledu'

Svět

  6:16aktualizováno  10:19
Christchurch (Nový Zéland) - Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo v pátek podle posledních informací 49 lidí. Informovala o tom místní policie, která v souvislosti s útokem zadržela tři muže a jednu ženu, jeden ze zadržených je Australan. Jeden ze čtyř zatčených byl obviněn z vraždy.

Motiv činu zatím není znám. foto: Reuters

Podle policistů šlo o velmi dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Podle nových informací při střelbě zemřelo 49 lidí, uvedl policejní komisař Mike Bush s tím, že přesný počet obětí zatím není znám. Z nich 41 bylo zastřeleno v mešitě Al Noor. Dalších 48 lidí by mělo být zraněných, jsou mezi nimi i děti. Zranění sahají od drobných po kritická. Dle Bushe byl již jeden muž obviněn z vraždy. Ostatní útočníci zatím nebyli identifikováni.

Premiérka označila pátek za jeden z nejtemnějších dnů své země. Policie motiv činu zjišťuje a vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. Podle ní nebyli 4 zadržení podezřelí na seznamu sledovaných osob, uvedl server CNN.  Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z „nízkého“ na „vysoký“. Po dalších podezřelých policie nepátrá, nebezpečí ale ještě nepominulo, řekl Bush na tiskové konferenci v novozélandské metropoli Wellingtonu. Lidé by pokud možno měli zatím setrvat doma.

Jeden ze čtveřice zadržených po střelbě ve městě Christchurch je Australan, uvedl australský premiér Scott Morrison. Označil ho za ultrapravicového teroristu. Podle médií se útočník jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

„Nejsme jen spojenci, nejsme jen partneři, jsme rodina. (...) Truchlíme, jsme v šoku, jsme zděšení, jsme pobouření,“ uvedl australský premiér Morrison. Jeho země útok teroristy, který ukradl tolik životů, odsuzuje.

Novozlélandský policista běží k místu střelby.
Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i...

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Obě mešity jsou od sebe vzdáleny více než čtyři kilometry. Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl deník.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, místní televizi řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Slyšel jsem střelbu a viděl lidi v panice vybíhat z mešity, uvnitř byli mrtví. Nechápu to, řekl jeden ze svědků krveprolití ve městě Christchurch.

15.března 2019 v 03:36, příspěvek archivován: 15.března 2019 v 06:16

#BREAKING: It has been verified that at least one of the gunman live streamed the shooting to social media, sharing the horrifying video to Facebook. #ChristchurchShooting https://t.co/EaWnZm9q98 https://t.co/CcDuvSLCJ9

Novozélandská premiérka vyzvala občany, aby dále inkriminované video na sociálních sítích nesdíleli.  Sedmnáctiminutové video z útoku v jedné z mešit, které útočník vysílal v přímém přenosu na internetu, bylo staženo ze sociálních sítí. Facebook a Instagram také zrušily účet domnělého atentátníka. Na některých platformách je ale záznam stále přístupný.

Video natočené z perspektivy útočníka se krátce po střelbě rychle šířilo na sítích Facebook, Reddit, Twitter i YouTube. Podle médií zachycuje, jak muž jede autem do mešity, přichází k ní a pak strašlivé scény střelby na věřící.

Mluvčí firem Twitter a Facebook vyjádřili soustrast obětem a uvedli, že firmy budou spolupracovat s úřady.

„Šokující, násilný a brutální obsah nemá na našich platformách co dělat a je odstraněn, jakmile se o něm dozvíme,“ řekl mluvčí Googlu.

‚Zcela bezprecedentní situace‘

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že motiv činu zatím není znám. Za teroristický útok jej neoznačil. Novozélandská premiérka Ardernová však na tiskové konferenci mluvila o jasném teroristickém činu, jako teroristický označují čin i světová média.

„Řešíme tady zcela bezprecedentní situaci. Je to velmi vážné,“ prohlásil Bush. Počet obětí zatím podle něho není možné sdělit, jde však o „podstatné množství“.

Policie sice nemá informace o dalších možných pachatelích, riziko však nelze vyloučit. Lidé by se podle Bushe v žádném případě neměli zatím vydávat do mešit.

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila premiérka Ardernová, která je na cestě z metropole Wellingtonu do Christchurche ležícího na druhém, Jižním ostrově.

Do jedné z mešit měli namířeno i členové bangladéšského národního kriketového týmu, kteří jsou na Novém Zélandu kvůli sérii mezinárodních zápasů. Jejich plánované další utkání s domácí reprezentací bylo kvůli tragédii zrušeno.

Co je obsahem manifestu australského útočníka

Útočník představil sám sebe jako 28letého obyčejného Australana z chudší rodiny, s průměrným dětstvím bez velkých problémů, který se rozhodl jednat, aby zajistil budoucnost pro 'své lidi'.

Jako důvod svého činu uvádí, že chce ukázat všem imigrantům, že 'naše země nikdy nebude jejich a dokud bude žít bílý muž, nikdy neovládnou naše země'. Uvedl, že se chce pomstít všem cizím útočníkům, kteří způsobili smrt stovkám tisíců lidí v evropských zemích napříč historií. Dále uvedl, že se chce pomstít za všechny oběti teroristických činů napříč evropskými zeměmi a chce zredukovat imigraci do evropských zemí tím, že fyzicky sníží počet imigrantů.

‚Lidé nám umírali před očima‘

Ozbrojenec, který střílel v jedné z mešit, byl oblečený v černém a měl poloautomatickou zbraň, řekl agentuře AP jeden ze svědků Len Peneha, který žije vedle mešity. Zevnitř budovy slyšel desítky výstřelů a viděl lidi v panice vybíhat ven. Když muž uprchl, Peneha vešel do mešity a snažil se pomoci. „Všude jsem viděl mrtvé,“ řekl a dodal, že pětici zraněných poskytl útočiště u sebe doma.

„Nechápu, jak mohl někdo něco takového udělat. Žiju v sousedství už pět let a lidé, kteří navštěvují mešitu, jsou přátelští. Zkrátka to nechápu,“ uvedl Peneha.

Další ze svědků Carl Pomere řekl televizi ABC, že zrovna projížděl okolo mešity v autě, když střelba začala. „Viděl jsem lidi, kteří prchali, aby si zachránili život. Slyšel jsem rychlou střelbu, jako z poloautomatické pušky. Lidé běželi přímo naproti mně, viděl jsem, jak byli někteří střeleni do zad,“ dodal.

S kolegy z práce pak vystoupili z vozů a pomáhali zraněným, mezi nimiž byl muž a jeho pětiletá dcera. „Oba byli postřeleni, nevím, jestli přežili. Lidé nám umírali před očima. Můj kolega Mark držel jednoho muže, říkal mu, že to bude v pořádku, ale zemřel mu v náručí.“

Devětatřicetiletý Rahimi Ahmad šel do mešity Al Noor se svým jedenáctiletým synem - jako každý pátek. Hoch si hrál venku, když střelba vypukla. Jeden z věřících chlapce popadl a utekl s ním do bezpečí v jednom z domů v sousedství. Co se stalo s jeho otcem, zatím nikdo netuší, napsal deník The New Zealand Herald. „Chci jen vědět, že je v bezpečí, modlím se a doufám, že zavolá,“ řekla jeho žena Azila. Její muž pochází z Malajsie a rodina žije ve městě Christchurch už zhruba pět let.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!