Hlavní obsah

Jak si jednoduše poradit s nedostatkem místa v koupelně

Novinky, nes

Malá koupelna je bolestivým místem mnoha jinak hezkých a dobře disponovaných bytů. S dostatkem nápadů si lze ale i s tímto problémem poradit. Vyzkoušejte některý z našich. Co třeba zkusit rozvěsit věci po zdech?

Foto: Trachea

Při výběru barev do koupelen s nedostatkem prostoru je potřeba volit spíše jemné a nenápadné vzory, které opticky nebudou místnost dále zmenšovat. Při volbě nábytku hledíme na to, aby byl schopen odolávat časté vlhkosti.

Článek

Nejjednodušším krokem, kterým můžete poněkud zvětšit objem své koupelny, je více využít stěny, ale také třeba boční strany nábytku. Ty lze v případě potřeby doslova ověsit nejrůznějšími prvky, do nichž pak uložíme vše, kosmetikou počínaje a taškou na špinavé prádlo nebo dokonce menším příručním odpadkovým košem konče.

Foto: Ikea

Velké množství předmětů lze v koupelně zavěsit. Dokonce ani není nutné vrtat do zdi. Stačí zvolit kvalitní háčky a závěsný systém s přísavkou.

Zavěšovat lze ovšem i na dveře, otopný žebřík, anebo na boky skříněk. Důležité je zapojit fantazii.

Na stohovatelnosti záleží

Úložné prostory neřešíme jen skříňkami. Využít lze i jednoduché stohovatelné prvky. Jejich výhodou je variabilita použití, v případě potřeby nejenom v koupelně.

Foto: Brabantia

Stohovatelné boxy na prádlo je možné v malé koupelně seskládat přesně podle možností a potřeb.

Obzvláště praktické jsou například koše na prádlo, z nichž lze například v rohu vytvořit vkusný sloupek, který pomůže s tříděním prádla podle barev a teploty praní.

Kouzlení se skříňkami

Nezanedbatelné množství místa lze ušetřit chytře zvolenými skříňkami. Především se vyhneme těm se standardní hloubkou a vybíráme ty mělké, s hloubkou do 35 cm a možností upravit rozmístění poliček v nich. Pokud tam snad ještě nic není, určitě je dáme do rohu, kde budou nejméně překážet.

„Koupelnové skříňky pak určitě volte v závěsném provedení. Nožičky nábytku totiž opticky přidávají na centimetrech, a navíc znesnadňují úklid podlahy,“ radí Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Foto: Jika

Nábytek Tigo N je skvělým řešením pro malé koupelny. Vyrábí se v provedení bílá a dřevodekor jasan. Zásuvky mají kvalitní pojezdy s tlumeným dojezdem a maximální výsuv pro bezpečný přístup k uloženým věcem.

Důležitou roli může hrát i vhodně zvolený materiál skříněk. Do koupelen, zejména těch menších, kde hrozí větší riziko jejich občasného škrábnutí, se může vyplatit moderní materiál s povrchovou vrstvou na bázi nanočástic.

Foto: Datart

Neutrální břidlicově šedá barva je podržena tzv. ,supermatným´ povrchem, který je na dotek velmi příjemný, ale hlavně je skvělý na údržbu. Zásuvka pod umyvadlem nabízí překvapivě velký úložný prostor, navíc je umístěna v pohodlné výšce.

„Díky nanočásticím na povrchu v kombinaci s pevným podkladem z HPL laminátu materiál bez problémů odolá vodě, silným nárazům do plochy, extrémním výkyvům teplot i otiskům prstů či působení chemikálií. Nanočástice dodávají povrchu také jeden z nejhlubších matů a sametovou hebkost na dotek i možnost odstranění pomalování či opravy případných mikroškrábanců,“ říká Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Podumyvadlové skříňky

Přehlíženým a nedoceňovaným prostorem bývá v koupelně místo pod umyvadlem. I zde si lze pomoci skříňkou a získat tak nový úložný prostor. Svými rozměry dokonale kopírují umyvadlo a nabídnou jednu i více zásuvek.

Foto: Dřevojas

Jednou z velice praktických vychytávek je boční držák na ručníky připevněný na podumyvadlovou skříňku.

Právě zásuvky jsou u této skříňky praktičtější variantou, protože pomáhají udržet si snáze přehled v tom, co ve skříňce je, a uchovávat předměty v ní tak, aby byly hned po ruce.

Projasněte ji

K náročnějším zásahům pak patří nová výmalba. I ta ovšem dost pomůže. Není-li totiž možné koupelnu zvětšit fyzicky, lze ji zvětšit alespoň trochu opticky. K tomu napomohou vhodně zvolené barvy. Máte-li rádi tmavé nebo výrazné, bude dobré se jich protentokrát vzdát.

Foto: Primalex

Světlá výmalba opticky zvětšuje malé prostory. I na to je dobré při zařizování nevelké koupelny myslet.

Do malé koupelny určitě volte především světlé barvy a jemné odstíny, jež lze mezi sebou různě kombinovat, případně osvěžit jemným vzorem využitým raději jen v decentní míře.

Posuvné dveře uspoří místo

Kdo se může pustit do stavebních úprav, měl by zvážit výměnu otočných dveří za posuvné. Ty ušetří spoustu místa hlavně před koupelnou.

Volit lze mezi obložkovými i bezobložkovými stavebními pouzdry, při té příležitosti je možné rovnou zapřemýšlet nad provedením dveří.

Foto: JAP Future

Místo v koupelně pomohou uspořit posuvné dveře. Jsou-li navíc skleněné, prosvětlí místnost a opticky ji zvětší. Soukromí člověka uvnitř koupelny pak zaručuje pískovaný povrch skla.

Mnohdy pomůže zlepšit pocit prostoru v koupelně i skleněné křídlo dveří. V elegantním pískovaném provedení zajistí dostatek soukromí, zároveň propustí dovnitř spoustu světla.

Skládací dveře

Jsou ovšem situace, kdy nelze v koupelně instalovat posuvné dveře.

„Kvalitní alternativou je úsporný skládací dveřní systém vhodný právě do místnosti, kde nemáte dostatek místa a dveře tak není kam otevřít. Tento systém funguje na principu složení dveřního křídla a jeho překlopení na stěnu vedle zárubně,“ doporučuje Petr Klíma ze společnosti Sapeli.

Foto: Sapeli

Skládací dveře Compack pomohou s úsporou místa tam, kde nelze instalovat dveře posuvné.

Foto: Maro

Využít i prostor sprchového koutu umožňují zalamovací dveře. U modelu Kermi je lze po složení stočit buď dovnitř koutu, anebo naopak vytočit zcela ven. Tím, že jsou bezrámové, působí koupelna i při malém rozměru vzdušně.

Stejným způsobem lze pak řešit i sprchový kout, jenž tak může napomoci s další úsporou místa.

Foto: Siko

Skládací dveře lze zcela složit až ke zdi, díky čemuž vznikne příjemně velký prostor pro vstup do koutu. Když se nikdo nesprchuje, nezabírá pak kout v koupelně takřka žádné místo.

„Ideálním řešením do malé koupelny je skládací sprchový kout. Zásadní výhodou je, že jeho dveře pohodlně složíte až ke stěně a tím docílíte velké šíře pro vstup. Snadno se namontují přímo na podlahu nebo na sprchovou vaničku. Je praktičtější, když je sklo koutu opatřeno povrchovou úpravou Easyclean, která usnadňuje čištění a minimalizuje usazování vodního kamene,“ doporučuje Lenka Lehečková ze společnosti Siko.

Když počítáte v milimetrech, zaměřte se i na zásuvky

V koupelně není zásuvek nikdy dost, pokud by však každá měla mít svůj rámeček, také se na omezený prostor na stěnách nemusí pořádně vejít.

Foto: Obzor

Tam, kde je třeba šetřit každý milimetr, pomohou i propojené rámečky na vypínače a zásuvky. Kromě toho, že jsou praktické, vypadají takto propojené prvky elektroinstalací lépe.

Řešením pro ty, kteří musí počítat už opravdu v milimetrech, jsou proto vícenásobné rámečky. Ty lze spojit buď pod sebe, nebo vedle sebe.

Může se vám hodit na Seznamu:

Pozor na dostatečnou vzdálenost dvou elementů!

Velmi častým problémem malých koupelen je dodržení správné vzdálenosti zásuvek od zdroje vody. „„Dle specifické normy musí být zásuvky od zdroje vody v dostatečné vzdálenosti, doporučuje se alespoň 60 centimetrů,“ upozorňuje Marek Beneda ze společnosti Obzor a pokračuje: „Bezpečnost můžete ještě zvýšit volbou elektroinstalace s odpovídajícím stupněm krytí IP. Do koupelny se doporučují zásuvky s krytím IP 44, které přístroj ochrání vůči vodě i vniknutí drobných cizích předmětů. Zásuvky pak mají ochrannou krytku na pružině. Tu lze jednoduše zvednout, a po použití zásuvky se sama opět zaklopí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám