Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach, zavřené obchody, domy i zrušené akce: Češi promluvili o teroru na Zélandu

Aktualizováno -
15. března 2019
22:38
Autor: Darina Jíchová, ČTK, pom - 
15. března 2019
10:52

Novozélandské město Christchurch bylo vždy považované za bezpečné místo, stejně jako celý Nový Zéland se stalo útočištěm pro řadu imigrantů různého vyznání či rasy. Mezi komunitami prý neexistovalo napětí. Idylku zničil páteční útok na dvě mešity, který si vyžádal 49 obětí a nejméně 48 zraněných. „Šílené, neočekávané, hrozné,“ to byly první reakce obyvatel. Přeživší útoku popsali, jak se modlili, aby střelci došly náboje. Svou výpověď o událostech v Christchurchi přidal pro Blesk také Čech, který ve městě pracuje jako číník. Do jakého rána se Zéland po děsivém pátku probudil, popsal také Češka, která pracuje v centru města v kavárně místní knihovny.

Od pátečního masakru zavládlo ve městě Christchurch velmi nepříjemné ticho. A to panuje i po noci, kdy místní teprve masakr v místních mešitách vstřebávají. „Už včera (v pátek) to bylo patrné v tom smyslu, že byly podniky a obchody a všechno zavřené. Dnes je to tak, že lidé moc nevychází, spíš se snaží být doma a i nadále některé obchody, supermarkety jsou zavřené, stejně jako jsou třeba knihovny zavřené i sportovní a kulturní akce jsou zrušené,“ řekla České televizi Veronika Bečanová, která pracuje ve městě v kavárně místní knihovny.

Úkryt na pět hodin

V době útoku byla v práci – hlavní knihovna je přitom celá prosklená a tak i tady zavládl strach. „V jednu chvíli za námi přišel pracovník a oznámil nám, že celé spodní patro se musí uzavřít, vyklidit a nikdo nesmí budovu opustit a nikdo nesmí už do budovy přijít,“ popsala Češka. Všichni, kdo byli tou dobou v budově, museli alespoň do prvního patra, schovat se do bezpečí.

„Všichni reagovali velice klidně, neviděla jsem žádnou paniku, nic takového,“ pokračovala v líčení celé situace Běčanová. Lidé, kteří zůstali v knihovně, měli podle svědectví k dispozici dostatek pití i jídla. Policisté je z nedobrovolného zajetí pustili až ve chvíli, kdy měli situaci ve městě pod kontrolou. „Od té doby uběhlo pět hodin,“ doplnila mladá Češka pro ČT.

Roztřesení přeživší vypověděli, že útok začal někdy po jedné odpoledne tamního času. Mluvili o tom, jak střelec vnikl do mešity a začal okamžitě střílet. „Viděl jsem, jak lidé začali padat k zemi mrtví, jen jsem ležel na zemi a čekal jsem. Modlil jsem se, aby to skončilo, prosil jsem boha, aby střelci došly náboje,“ řekl médiím muž, kterému se podařilo vyváznout bez zranění.

Farid Ahmed, další z přeživších, řekl novinářům, že se schoulil za lavičku uvnitř mešity. „Lidi začali utíkat a střelec šel za nimi a střílel do nich. Věděl jsem, že nemám žádnou šanci. Lehl jsem si, vystrčil nohy z pod lavičky a zadržel dech. Bum, bum, bum ozývalo se neustále, sedmkrát si vyměnil zásobník,“ uvedl Ahmed.

Křik, pláč a modlitby

„Klečel jsem za rohem, schovával jsem se. Slyšel jsem ránu za ranou, křik, pláč, modlitby. Trvalo to věčnost, ale ve skutečnosti to bylo asi jen 6 minut,“ dodal další svědek.

Situaci popsal také Len Peneh, který žije vedle mešity. Zevnitř budovy slyšel desítky výstřelů a viděl lidi v panice vybíhat ven. Když muž uprchl, Peneha vešel do mešity a snažil se pomoci. „Všude jsem viděl mrtvé," řekl a dodal, že pětici zraněných poskytl útočiště u sebe doma.

Svědkyně: Myslela jsem, že slyším petardy

Hrůznou scénu popsala také Jill Keatsová (66), která v době útoku projížděla kolem. „Nejdřív jsem si myslela, že jsou to petardy. Pak jsem viděla vybíhat lidi z mešity. Bylo to hrozné, jeden mladík mi zkolaboval u auta, další vedle něj,“ sdělila novinářům.

„V naprostém šoku jsem zastavila auto, lehla jsem si na sedačky. Otevřela jsem dveře a vyplazila jsem se ven. Někdo se mě zeptal, jestli jsem v pořádku, řekla jsem, že ano, ale že ti mladíci byli zasaženi do zad. Naložili jsme je ke mně do auta a odvezli do bezpečí,“ uvedla Keatsová s tím, že jim ještě v autě poskytli první pomoc.

„Přišel nám pomoct jeden z muslimů, byl moc hodný, radil mi, že na ránu musím přitlačit, abych zastavila krvácení, hrozně jsem se ale třásla,“ dodala. Muž, kterému pomáhala, se snažil dovolat manželce. „Musela jsem mu asistovat. Váš manžel by postřelen před mešitou, nechoďte nikam v blízkosti ulice Deans Ave, jeďte do nemocnice a počkejte tam na něj, řekla jsem jeho ženě,“ vybavila si Keatsová.

„Prosila jsem ho, aby to nevzdával.“

„Snažila jsem se ho udržet při vědomí, říkala jsem mu, ať to nevzdává, že na něj čeká žena… dělali jsme všechno, co jsme mohli, než se k nám ale dostali lékaři, ten chudák zemřel,“ oznámila smutně žena.

„Nejhorší bylo, že jsme slyšeli sanitky, ale nemohly se k nám dostat. Zraněné jsme začali nakládat do aut, abychom je sami mohli odvézt do nemocnice,“ Keatsová odmítá, že by se chovala hrdinsky. „Tohle je, jak se v takové chvíli má chovat každý. Mrzí mě, že jsem nemohla udělat víc. Je mi 66 let, celý život tu žiju a nikdy jsem nezažila nic podobného, ne na Novém Zélandu,“ uzavřela svou výpověď.

Češi z Christchurche: Je tu ponurá nálada

Christchurchi se nachází také Čech Martin Hanus, reprezentant v pozemním hokeji, který situaci krátce popsal České televizi. „Panuje tu ponurá nálada, policie doporučuje nevycházet. Školy byly uzavřeny, děti jsou pořád v budovách a nemůžou ven,“ dodal, že o útoku se dozvěděl od místních přátel a vývoj pak sledoval skrze média.

Hrůzné události z Christchurche popsal také čísník Jan Mrkvička, který ve městě pracuje. „Původně jsme mysleli, že to není nikde poblíž, ale pak jsme zjistili, že střelba v mešitě Linwood byla vlastně kousek od nás. Jeli jsme do práce a policie nás odklonila na jinou cestu. Dorazili jsme do práce a jen jsme vešli dovnitř, tak za námi manažeři zamknuli, protože bylo vyhlášeno, že by lidi neměli zbytečně vycházet ven,“ uvedl Mrkvička.

Sám na Novém Zélandu nežije dlouho, ale podle jeho přátel nikdy mezi komunitami nepanovalo žádné napětí. Takový útok prý nikdo neočekával. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi oběťmi a zraněnými nejsou žádní Češi. Na Novém Zélandu se momentálně nachází stovky českých občanů.

Padlo první obvinění, střelec jde zítra k soudu

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části města. Jeden ze střelců si čin nahrával a živě ho vysílal přes internet. V mešitě Al Noor zahynulo podle policejního komisaře Mikea Bushe 41 lidí a v mešitě Linwood přišlo o život sedm osob. Další člověk podlehl svým zraněním v nemocnici, dodal komisař Bush.

Policie v souvislosti s útokem zadržela tři muže a jednu ženu. Jeden z mužů ve věku mezi 20 a 30 lety byl již obviněn z vraždy a měl by v sobotu stanout před soudem ve městě Christchurch. Po dalších podezřelých policie nepátrá.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině