Obrazem: Předstíral jsem, že nedýchám. Svědci líčí teror v mešitách na Novém Zélandu

Obrazem: Předstíral jsem, že nedýchám. Svědci líčí teror v mešitách na Novém Zélandu
"Začalo to v hlavní místnosti… Byl jsem ve vedlejší, tak jsem neviděl, kdo střílí, ale viděl jsem lidi utíkat z pokoje. Někteří lidé od krve, jiní kulhali," popisuje deníku The Guardian muž, který se představil jako Ramzan. "To byla chvíle, kdy jsem si uvědomil, že se děje něco vážného," dodává k situaci v mešitě Ramzan. Na snímku je mešita Al Noor, kde proběhl druhý útok.
"Slyšel jsem křik a pláč, viděl jsem, jak lidé umírají, někteří lidé utíkali. Já jsem na kolečkovém křesle, nemohl jsem se nikam dostat," pokračuje Ramzan. Poté, co střelba skončila, se vrátil do mešity, aby našel svou ženu a pomohl zraněným. "Napravo jsem viděl více než dvacet lidí, někteří byli mrtví, jiní křičeli. Na zemi jsem viděl náboje, bylo jich několik stovek," říká.
"Lidé spěchali ven, utíkali a ten muž se na ně otočil a začal po nich střílet… Takže jsem věděl, že nemám žádnou šanci," vysvětluje Farid Ahmed, který se ukrýval pod lavičkou a plánoval, že z budovy uteče. "Předstíral jsem, že nedýchám. Sedmkrát vyměnil zásobník. Bang, bang, bang. Když mu došly kulky, znova vyměnil zásobník," popisuje chování útočníka Ahmed.
"Říkal jsem si, že už mu musí dojít náboje. Víceméně jsem jen čekal a modlil se, aby mu došly kulky," říká další ze svědků.
Foto: Reuters
Jana Václavíková Jana Václavíková
15. 3. 2019 12:39
"Nejčernější den v historii Nového Zélandu," popsala páteční teroristický útok na dvě mešity ve městě Christchurch premiérka Jacinda Ardernová. Střelci zabili 49 lidí, mezi nimi i děti. Přečtěte si, jak útok popisují ti, kteří ho přežili.
 

Právě se děje

Další zprávy