Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Střelec z mešity se inspiroval Breivikem, na zásobníku měl jméno Zikmunda Lucemburského

Svět

  13:06aktualizováno  20:06
CHRISTCHURCH/PRAHA - V pátek otřásl Novým Zélandem útok na dvě mešity ve městě Christchurch, při kterém podle posledních informací zahynulo 49 lidí a dalších 48 bylo zraněno. Ve spojitosti s útokem byli zadrženi čtyři lidé, z nich jeden byl obviněn z vraždy a v sobotu stane před soudem. Policie jeho identitu nepotvrdila, mělo by však jít Australana Brentona Tarranta, který se k činu přiznal. Svůj čin natáčel na kameru a před útokem zveřejnil na internetu 87stránkový manifest, ve kterém objasňuje motivy svého jednání. Co je o něm známo?

Na výzbroji použité útočníkem při pátečním vraždění a zachycené na snímcích jsou napsána různá jména, mezi nimiž figuruje například jméno římského a českého krále Zikmunda Lucemburského. foto: Reuters

Osmadvacetiletý útočník Brenton Tarrant se ve svém manifestu označuje za obyčejného Australana z průměrné rodiny s nižšími příjmy, který měl všední dětství bez jakýchkoliv větších problémů. Australský premiér Scott Morrsion ho v pátek označil za ultrapravicového teroristu. Podle médií útočník pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales. V manifestu Tarrant uvedl, že ho nikdy příliš nebavila škola a nikdy nevystudoval žádnou univerzitu, protože ho nabízené obory nezajímaly.

Masakr v mešitách: Myslel jsem, že tady jsme od těch svinstev daleko, říká poblíž žijící Čech

Na začátku svého prohlášení Tarrant uvádí, proč se k činu rozhodl. Píše, že se rozhodl jednat, aby zajistil budoucnost pro ‚své lidi‘. Text obsahuje nenávistné urážky migrantů, výzvy k zabíjení muslimů a také výrazy o „nadřazenosti bílé rasy“.

Motivem jeho útoku prý bylo „vyvolat strach“. Chtěl ukázat imigrantům, že „naše země nikdy nebude jejich a dokud bude žít bílý muž, nikdy naše země neovládnou“. Napsal, že se chce pomstít všem cizím útočníkům, kteří způsobili smrt stovkám tisíců lidí v evropských zemích napříč historií. Dále uvedl, že se chce pomstít za všechny oběti teroristických činů napříč evropskými zeměmi a chce zredukovat imigraci do evropských zemí tím, že fyzicky sníží počet imigrantů.

Hlavním vzorem Tarranta byl norský pravicový extremista Breivik, který v červenci 2011 zabil při atentátech v norské metropoli Oslo a okolí 77 lidí. Breivik nejprve 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm osob. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora mládežnického křídla Dělnické strany na nedalekém ostrově Utöya. Breivik kritizoval tehdy vládnoucí Dělnickou stranu z podpory multikulturalismu a ohrožování norské identity. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení.

„Četl jsem texty Dylanna Roofa a mnoha dalších, ale skutečnou inspiraci jsem získal od Anderse Behringa Breivika,“ napsal útočník Tarrant. Zmíněný Dylann Roof v roce 2015 v kostele v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína zastřelil devět černošských věřících.

Anders Behring Breivik u soudu.

Nejspíš obdivoval Zikmunda Lucemburského

Australský útočník byl zřejmě obdivovatelem balkánských nacionalistů i válečníků, kteří v minulosti bojovali proti muslimům, včetně českého krále Zikmunda Lucemburského. Než zahájil palbu v mešitě, přehrával si v autě píseň oslavující bývalého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, kterého nyní v Haagu soudí mezinárodní justice. Informoval o tom server Balkan Insight.

Na internetu vyvěsil obrázky symbolů balkánských nacionalistů. Kromě toho tam také umístil prohlášení, které kritizuje angažování Spojených států v Kosovu, napsal Balkan Insight.

V „manifestu“ je také část věnovaná konfliktu v Kosovu koncem 90. let. „Balkanizace rovněž sníží schopnost USA projektovat moc na celém světě a tím zajistí, aby se už nikdy nemohla opakovat taková situace jako zapojení USA v Kosovu (kde síly USA a NATO bojovaly vedle muslimů a masakrovaly křesťanské Evropany snažící se dostat islámské okupanty z Evropy),“ citoval Balkan Insight z dokumentu.

Zásah NATO v roce 1999, zahrnující nálety na cíle v Srbsku, ukončil krvavý konflikt v Kosovu a přinutil ke stažení srbské ozbrojené síly. V jeho důsledku Srbsko prakticky ztratilo kontrolu nad tímto regionem. Kosovští Albánci pak v roce 2008 jednostranně vyhlásili nezávislost této bývalé autonomní oblasti.

Na výzbroji použité útočníkem při pátečním vraždění a zachycené na snímcích jsou napsána různá jména, mezi nimiž figuruje například jméno římského a českého krále Zikmunda Lucemburského.

Na výzbroji použité útočníkem při pátečním vraždění a zachycené na snímcích jsou napsána různá jména, mezi nimiž figuruje například jméno římského a českého krále Zikmunda Lucemburského.

Rozzuřil ho pohled na přistěhovalce

Syn Karla IV. v 90. letech 14. století vytáhl do boje proti osmanským Turkům. Dále je na jednotlivých částech Tarrantovy zbraně jméno například černohorského vojevůdce Marka Miljanova Popoviče, který v 19. století bojoval proti Turkům, nebo Baja Pivljanina, který velel v bojích proti osmanské říši vedených v Bosně. Tarrant na zásobník napsal „Vídeň 1683“, což označuje vítězství polského krále Jana III. Sobieského nad Turky nebo „Akko 1189“, čímž odkazuje na nejdůležitější událost třetí křížové výpravy do Svaté země, jakou bylo obléhání tohoto města, které křižáci nakonec v roce 1191 dobyli.

Tarrant chtěl dle svých slov původně zaútočit na mešitu v novozélandském městě městě Dunedin, pak se ale rozhodl pro mešity Al Noor and Masjid, protože zde bylo ‚více přistěhovalců‘, uvedl v manifestu. Celý text je protkán antiimigrantskými a antimuslimskými postoji.

Australan hlásící se k masakru na Novém Zélandu tvrdí, že touhu pomstít se podnítila i návštěva Francie, kde ho rozzuřil pohled na přistěhovalce.

Tvrdá australská antiimigrační politika

Na Novém Zélandu je takovýto čin velmi neobvyklý, o to více obyvatele země šokoval. Jak novozélandská premiérka Jacinda Ardernová podotkla ve svém pátečním projevu, Nový Zéland ‚není enklávou terorismu, ale naopak reprezentuje diverzitu, vlídnost a soucit‘.

Při střelbě v novozélandských mešitách zemřelo nejméně 49 lidí. Střelci útok vysílali z ‚vlastního pohledu'

Oproti tomu Austrálie, odkud jediný veřejně identifikovaný strůjce pátečního útoku na mešity pochází, antimuslimské projevy a protesty zaznamenala několikrát. Austrálie zastává dlouhodobě velmi striktní a protimigrační politiku. V listopadu minulého roku odmítla přijmout pakt OSN o migraci, protože má být s touto politikou v rozporu.

Známý je australský model vracení lodí migrantů a jejich odesílání do středisek v zemích třetího světa provozovaných místními orgány.

„Všichni dostupní policsté, zásahové složky a vládní agentury dělají vše proto,...
Pořádkové složky nic neopomenuly, aby zabránily tomuto činu, řekl policejní...

V Austrálii je navíc hlasitá skupina antiimigračních zákonodárců. Současná populistická senátorka Pauline Hansonová v roce 2016 požadovala zákaz migrace z některých muslimských zemí do Austrálie nebo instalaci kamer do mešit. Reagovala na masové střílení v nočním klubu v americkém Orlandu z roku 2016, kde útočník hlásící se k Islámskému státu zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil. V roce 2017 Hansonová neslavně vstoupila do senátu oblečená v burce s tím, že by to mohlo být použito k podněcování teroristických spiknutí.

Z celkové pětimilionové populace Nového Zélandu je podle posledních vládních statistik z roku 2013 jen 1,2 % muslimů, což je asi 50 000 lidí. Přesto je to silná a rostoucí komunita, mezi lety 2006 a 2013 vzrostl počet občanů hlásících se k islámu o 28 %. Jen 26% ze všech občanů spojených s islámem se narodilo na Novém Zélandu, zbytek se přistěhoval. Nejvíce muslimských přistěhovalců je z Turecka, Libanonu, Pákistánu nebo Bangladéše.

Novozélandské město Christchurch, kde žije na 400 000 obyvatel, má podle agentury Reuters poměrně velkou islámskou komunitu, do níž patří i řada zahraničních studentů.

Střelba v mešitách začala v pátek před druhou hodinou místního času. Ozbrojená skupina lidí vtrhla do mešit Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Podle posledních informací zahynulo 49 lidí a dalších 48 bylo zraněno. Podle novozélandského policejního komisaře šlo o velmi dobře naplánovaný čin. Další tři útočníci zatím nebyli identifikováni. Podle novozélandské premiérky Jacindy Ardernové šlo o jeden z nejtemnějších dnů pro Nový Zéland.

Synagogy zůstanou do soboty uzavřené

Novozélandské synagogy během šabatu zůstanou nepřístupné až do soboty. Šabat, který začíná v pátek západem slunce a končí v sobotu večer po východu prvních hvězd, je nejdůležitějším židovským svátkem.

Deník The Times of Israel napsal, že novozélandská židovské komunita, jejíž historie sahá do 30. let 19. století, se rozhodla modlitebny uzavřít v solidaritě s muslimy. Portál Jewish News poznamenal, že dalším důvodem je bezpečnost. Obavy o bezpečnost věřících zmínila v prohlášení zveřejněném na facebooku synagoga v Aucklandu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!