Jediné a úžasné BMW Mille Miglia 2006: Moderní pocta slavné legendě z 30. let

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 15. března 2019, 16:29 Google+

Řada větších i menších automobilek se v poslední době rozhodla hledat inspiraci ve své minulosti, respektive u svých nejslavnějších modelů. S podobným nápadem přišlo v roce 2006 i BMW, které představilo koncept „Mille Miglia," odkazující na slávu a úspěchy automobilky ve třicátých a čtyřicátých letech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW Mille Miglia Coupe Concept

BMW Mille Miglia Coupe Concept | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Poslední dobou se na světlo světa dostala vcelku bohatá řada modelů i konceptů, které se snaží navázat na slavnou minulost. Skvělým příkladem je třeba Toyota GT86, která se opět stala dostupným a zábavným sporťákem. A podobně to bylo s Fiatem 500, Alpine A110 nebo znovuzrozeným Stratosem, který byl k vidění i na letošním autosalonu v Ženevě.

Retro je zkrátka v módě a táhne. A pokud nechcete tolerovat různé vrtochy veteránů, jako je nespolehlivost a nízký komfort, nabízí se moderní ekvivalenty kdysi slavných vozů jako skvělé řešení. Designová studia totiž svědomitě přenáší elegantní tvary starých vozů na moderní platformy, díky čemuž vzniká kombinace, která potěší oko i smysly. A stejně tomu bylo v roce 2006, kdy automobilka BMW představila koncept Mille Miglia Coupe, na jehož upadající slávu před časem upozornil web Motor1.

Inspirací pro tento unikátní vůz se stal ikonický závodní speciál BMW 328 Mille Miglia Touring Concept, který dodnes drží rekord pro nejvyšší průměrnou rychlost během náročného závodu Millie Miglia. V rukou německé závodní posádky totiž závodní vůz dosahoval průměrné rychlosti 166 km/h - a to v roce 1940.

Není tedy divu, že je automobilka na svůj model dodnes patřičně pyšná a během vývoje jeho moderní podoby se rozhodla využít toho nejlepšího. Jako základ posloužilo BMW Z4 M Coupe, které bylo představeno v ten samý rok. Pod jeho kapotou pak byl ukryt 3.2 litrový řadový šestiválec o výkonu 252 kW (343 koní), který se nejvíce proslavil pod kapotou modelu M3 generace e46.

Designové oddělení automobilky, tehdy pod vedením kontroverzního Chrise Bangela, ve velkém čerpalo z modelu představeného v roce 1936, použité materiály už ale odpovídaly novému tisíciletí. Na konstrukci se nešetřilo s hliníkem, karoserie byla vyrobena z karbonu a stylové kulaté světlomety byly osazeny LED technologií.

Vůz je však osazen i řadou drobných detailů, které si vás zkrátka musí získat. Ať už se jedná o dvojici nádherně tvarovaných úzkých ledvinek, stylová kola, žebrování za blatníky s koženými upínacími třmeny. aerodynamické kryty zadních kol nebo výrazný výfuk s trojúhelníkovou koncovkou na straně spolujezdce, který byl vyladěn k nádhernému zvuku.

Zvláštní pozornost byla věnována také střeše, kterou bylo možné odklopit dozadu a to včetně stylového rámu čelního skla a integrovaných bočních okének. Po jejím odklopení pak vynikl jeho hnědý kožený interiér a chromovaný bezpečnostní rám. Díky této koncepci s „odstranitelnou střechou" tak moderní koncept vytvářel jakési spojení mezi historickými modely 328 Coupe a Roadster.

zdroj: youtube.com

Vůz vznikl jako naprostý unikát a označován byl jako koncept. Ve skutečnosti však jde o jedinečnou poctu dodnes ikonickému a pozoruhodnému (nejen) závodnímu vozu.

A ačkoliv by někdo mohl namítat, že návrat ke tvarům historických soutěžních vozů je krok zpátky a ukázka nedostatku nových nápadů designérů, rozhodně by nám vůbec nevadilo, pokud by se na trhu pár podobných skvostů objevilo.

Vytisknout

Diskuze: Jediné a úžasné BMW Mille Miglia 2006: Moderní pocta slavné legendě z 30. let

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Promítání rozšířené reality podporuje v logistice balení sad dílů MKD (Medium Knocked Down) pro exportní trhy. Laserové projekce určují správnou polohu dílu na paletě, texty, obrázky a videa vysvětlují jednotlivé pracovní kroky

Rozšířená realita & videomapping: Sklady Škoda Auto začínají připomínat sci-fi

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud