Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Projekt Sparty s Kruppem končí už v předkole. Vítkovice čeká derby s Třincem

Další postupový mečbol soupeře už Sparta nedokázala odvrátit. Vítkovice ovládly sérii v předkole play-off extraligy 3:1 na zápasy, přičemž poslední krok udělaly jednoznačnou výhrou 5:1. Ostravané zlomili utkání především ve druhé třetině brankami Kucsery, Poletína a Tršky, za domácí se prosadil pouze Jarůšek. Německý kouč Uwe Krupp ve své premiérové sezoně v české extralize skončí s Pražany na 10. místě. Vítkovice narazí ve čtvrtfinále v pikantním derby na Třinec.

Zklamání hokejové Sparty po vyřazení v předkole play-off
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

K postupu hosty přiblížil Šimon Stránský, který úspěšně zakončil svůj únik. Ve druhé třetině Lukáš Kucsera přesnou ranou zvýšil a Michal Poletín pak vyhnal z branky Matěje Machovského. Na 1:3 snížil Richard Jarůšek, ktrátce nato se ale trefil bek Peter Trška. Do prázdné branky v závěrečných minutách utkání pečetil Jakub Lev.

"Je to super. Porazit Spartu nás vždy těší, o to více v předkole. Navíc dva roky se nám nepodařilo zvládnout jakoukoliv sérii v play-off, tak jsme určitě rádi. Práce pro nás ale nekončí, za týden začínáme znovu," radoval se Bartošák po utkání.

Úvod zápasu patřil hostům. Očekávaný nápor Sparty nepřišel a ve 4. minutě mohl otevřít skóre Květoň, Machovského ale nepřekonal. Ve 12. minutě se již Vítkovice do vedení dostaly. Ve hře ve čtyřech se dostal do samostatného nájezdu Stránský a bezpečně jej proměnil.

"Bek Sparty chtěl jít na modré možná trošku naivně do kličky, já jsem mu to vypíchl a dostal se i za dalšího obránce, pro kterého to byla těžká pozice. Pak už jsem viděl, že jedu sám. A v rychlosti jsem viděl, že když naznačím a půjdu do bekhendu, tak by to nemusel stihnout," řekl Šimon Stránský.

Sparta se probudila až v 15. minutě, kdy se do šance dostal Košťálek. Pozorného Bartošáka však nepřekonal a vítkovický gólman následně zlikvidoval i několik dalších střel domácích hráčů.

Ve 23. minutě překonal Machovského Kucsera a vnesl ještě větší klid na hokejky ostravského mužstva. Hosté bezpečně kontrolovali průběh zápasu a v 35. minutě přidali další gól. Po Poletínově trefě trenéři Sparty poslali do branky místo Machovského Sedláčka.

Následně sice dokázal duel zdramatizovat Jarůšek, ale hosté získali tříbrankový náskok ještě ve druhé třetině zpět. Blainův faul rychle potrestal Trška, jenž překonal nerozchytaného Sedláčka střelou od modré čáry.

Hned na začátku třetí části mohl o postupu Vítkovic definitivně rozhodnout Szturc, jeho střela v oslabení ale skončila na tyči. V polovině závěrečné dvacetiminutovky dostal pětiminutový trest Kucsera a Sparta se rozhodla riskovat bez brankáře, snížit se jí ale nepodařilo. Sedláček zůstal na střídačce i po Blainově vyloučení a hosté toho využili ke vstřelení páté branky.

"Nedávali jsme góly, což platilo celou sérii. Jeden gól za zápas je strašně málo, na to se nevyhrává. Možná jsme se málo tlačili do šancí. I když jsme je měli. Možná jsme byli málo důrazní, těžko říct. Fakt je ten, že jsme dali málo gólů," řekl útočník Sparty Jaroslav Hlinka.

Předkolo play-off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Ridera 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Jarůšek (Rousek) - 12. Š. Stránský, 23. Kucsera (P. Zdráhal, Š. Stránský), 35. Poletín (Szturc, Schleiss), 38. Trška (Dej, Olesz), 55. Lev. Rozhodčí: Lacina, Šír - Lederer, Lhotský. Vyloučení: 7:6, navíc Kucsera (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6764. Konečný stav série: 1:3.

Sestavy:

Sparta: Machovský (35. J. Sedláček) - Blain, Kalina, T. Pavelka, Piskáček, Košťálek, Tomáš Dvořák, Delisle - Černoch, Sill, Smejkal - A. Kudrna, Pech, Forman - Rousek, Kevin Klíma, Jarůšek - Roberts Bukarts, J. Hlinka, Klimek. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Vítkovice: Bartošák - Trška, Hrabal, Výtisk, J. Mrázek, D. Krenželok, Šidlík - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - Schleiss, Poletín, Szturc - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Ohlasy trenérů:

Uwe Krupp (Sparta): "Gratuluji Vítkovicím k výhře v sérii. Byl to další zápas, ve kterém jsme měli šance. Hráli jsme ve většině dobrý hokej, ale stejně jako v prvních dvou zápasech jsme nedali góly. Nedokázali jsme proměnit šance. V důležitých momentech se ukázalo, že mají velmi dobrého brankáře, hráči v obraně odvedli velmi dobrou práci. Teď jsme všichni zklamaní, za pár dní se ale budeme muset začít připravovat na další sezonu."

Jakub Petr (Vítkovice): "Ve všech předešlých zápasech nám dělala problémy hra Sparty ve středním pásmu, dnes jsme se na to hodně zaměřili a bylo důležité, že jsme se ke kotoučům v útočném pásmu dostávali. Cílem bylo, aby těžiště hry bylo více na sparťanské straně. V úvodních třinácti čtrnácti minutách jsme to stejně jako ve čtvrtek plnili, pak přišla za stavu 1:0 možná klíčová část zápasu, kdy nás Sparta čtyři minuty zavřela v našem pásmu. Možná to hráči měli i v hlavách, že jsme to včera nezvládli. Dnes bylo důležité, že jsme šli za stavu 1:0 do kabin. V další části jsme byli dnes pohotovější v koncovce, dali jsme krásné pohotové góly. V play-off to pak už je tak, že dotahovat ztrátu je těžší. My jsme bojovný tým, jeden z nejmladších v extralize. Euforie tam byla a já jsem věřil, že Sparta se už přes to nedostane. Jsem rád, že jsme díky takovému výkonu byli schopni Spartu vyřadit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články