Trump poprvé použil právo veta vůči Kongresu. Chce udržet stav nouze na hranici s Mexikem

Prezident Spojených států Donald Trump vetoval rezoluci Kongresu USA, která by ukončila jím vyhlášený stav nouze na hranici s Mexikem. Odmítnutý návrh rezoluce se nyní vrací do Kongresu, který může veto přehlasovat dvoutřetinovou většinou, což se ale nepředpokládá. Páteční veto je vůbec první, které Trump od nástupu do funkce vůči zákonodárcům použil.

Ukončení stavu nouze koncem února odhlasovala Sněmovna reprezentantů kontrolovaná demokraty a tento týden ve čtvrtek stejný krok učinil i Senát. Pro ukončení Trumpova opatření hlasoval poměrem 59 ku 41.

V Senátu mají demokraté menšinu, s přijetím rezoluce tak pomohlo i několik republikánů. Trump v pátek řekl, že pro republikány hlasující proti stavu nouze má pochopení. Kongres odmítl stav nouze vyhlášený americkým prezidentem na základě zákona z roku 1976 vůbec poprvé.

Veto prezidenta je zase první, které Trump ve funkci vůči Kongresu použil. Prezident chce díky stavu nouze využít dalších 3,6 miliardy dolarů na výstavbu hraniční bariéry. Jeho požadavek na poskytnutí 5,7 miliardy dolarů totiž Kongres odmítl a schválil mnohem nižší částku.

O vetované rezoluci bude jako první znovu hlasovat Sněmovna reprezentantů. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová oznámila, že kongresmani návrh znovu posoudí 26. března.

Pelosiová prohlásila, že Trump nemá úctu k ústavě, Kongresu a vůli amerického lidu. Vyzvala vládní republikány, aby odložili stranické pokrytectví a splnili přísahu, že budou bránit a chránit americkou ústavu. Ve 435členné sněmovně mají demokraté 235 křesel. Aby kongresmani prezidentské veto přehlasovali, potřebují 290 hlasů. V únoru rezoluci podpořilo 245 zákonodárců.