Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Alžír ochromila zatím největší demonstrace. Žádali odchod nemocného prezidenta

Svět

  21:47
ALŽÍR - Statisíce lidí v pátek v centru Alžíru požadovaly odstoupení dlouholetého alžírského prezidenta Abdala Azíze Butefliky. Šlo o dosud největší demonstraci od propuknutí vlny protestů proti 82leté hlavě státu minulý měsíc, informovala agentura Reuters. Demonstranti zaplnili ulice i náměstí alžírské metropole po modlitbách. Mnozí z nich mávali alžírskými vlajkami a demonstrace se konaly i v dalších alžírských městech.

"Tohle je oslava, tohle není protest. Oslavujeme znovuzrození Alžírska.,“ řekl jeden z demonstrantů. foto: Reuters

Buteflika, který je u moci přibližně 20 let, v pondělí po týdnech demonstrací proti své osobě oznámil, že už nebude kandidovat na post hlavy státu, ale prezidentem zůstane, dokud nebude přijata nová ústava. Zrušil také blížící se prezidentské volby plánované na 18. dubna, což mezi demonstranty vzbudilo obavy, že u moci zůstane na neurčito. Původně Alžířané demonstrovali proti záměru prezidenta usilovat o další mandát.

Protesty proti kandidatuře současného prezidenta Abdalazíze Butefliky.
Protesty proti současnému prezidentovi si vyžádaly zranění 183 lidí.

„Buteflika a jeho muži musí co nejdříve odejít,“ citoval Reuters 23letého studenta, který se účastnil dnešních protestů v Alžíru. Agentura účast na akci odhaduje řádově na stovky tisíc lidí, pozdě odpoledne však klesla na tisícovky. Policejní odhady nejsou k dispozici. Hlášeny nebyly žádné potyčky.

Běžte, nebo zemřete. Alžírsko vyhostilo do pouště na 13 tisíc migrantů bez jídla a vody

Alžířané požadují, aby prezident předal moc mladé generaci politiků, kteří dokážou vytvořit pracovní místa a vymýtit korupci. „Ti, kteří si myslí, že jsme unaveni, se mýlí. Naše protesty neustanou,“ citovala agentura Reuters 37letého lékaře Madžída Benzidu poté, co policie zablokovala ulice vedoucí k vládním úřadům a parlamentu. Někteří demonstranti podle Reuters na dnešní manifestaci vzali i své děti. 

Butefliku v posledních dnech veřejně přestala podporovat řada politiků jeho vládní Fronty národního osvobození (FLN). Prezident se od roku 2013, kdy utrpěl mozkovou mrtvici, jen zřídkakdy objevoval na veřejnosti. Protestující tvrdí, že už na úřad nestačí.

Alžírský premiér Núreddín Bedúí ve čtvrtek uvedl, že nejpozději začátkem příštího týdne vytvoří vládu, která vyjde vstříc požadavkům protestující mládeže, a vyzval opozici k dialogu.

Nejmenovaný bývalý ministr alžírské vlády agentuře Reuters řekl, že prezident nemůže ustát tlak, jemuž nyní čelí. „Hra skončila. Buteflikovi nyní nezbývá než odejít,“ řekl exministr pod podmínkou anonymity.

Autor: