Hlavní obsah

Více než polovina českých párů má účet, kam partner nesmí

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů žijících s partnerem v jedné domácnosti používá pro vlastní potřebu jak běžný, tak spořicí účet. Pouze jeden účet na všechno, spoření i útraty, má jen jeden ze čtyř párů. Více než polovina párů má i ve společném soužití účet, do něhož nemá druhý partner přístup.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prakticky každý dospělý člověk má v bance zřízený běžný účet. Chodí mu na něj výplata, odcházejí z něj pravidelné platby. Tři čtvrtiny lidí pak běžné účty používají i na spoření.

Vedle běžných účtů dvě pětiny Čechů ukládají peníze i na spořicí účty, které jim na rozdíl od většiny běžných účtů jejich vklady alespoň mírně zhodnotí.

Účet, kam partner nemá přístup

Průzkum ING Bank ukázal na zajímavou skutečnost, kdy více než polovina Čechů (55 procent) si i pro společné soužití nechává účet, do kterého nemá druhý z partnerů přístup.

Nejčastěji se takto chovají Pražané, pouze 14 procent párů žijících Praze uvedlo, že oba z partnerů mají shodná práva při nakládání se všemi účty.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Společný či vlastní účet?

České páry mají v 47 procentech případů vlastní jak běžný, tak spořicí účet. Vlastní běžný účet a společný spořicí účet má každý šestý pár. Osm ze sta oslovených pak mají pouze vlastní běžné účty. Čtvrtina párů používá jen jeden společný účet na všechno.

Výdaje konzultují

Více než čtyři pětiny českých párů se doma radí o nákupech věcí dražších než tisíc korun, ovšem jen v každé šesté domácnosti tato debata probíhá pokaždé.

Partneři spolu nejčastěji konzultují výdaje na letní či zimní dovolené (dvě třetiny) a také na nákupy vánočních dárků (tři pětiny). Na druhou stranu výdaje na oblečení či boty spolu řeší jen zhruba dvě pětiny lidí.

Hádky v každé čtvrté domácnosti

V některých domácnostech se však útraty, ať už společné či jednoho z partnerů, neobejdou bez hádek. Výsledky průzkumu ukázaly, že se kvůli zbytečnému utrácení hádá více než čtvrtina párů (27 procent).

Příčinou hádek je v 11 procentech případů neschopnost druhého partnera ušetřit peníze, v šesti procentech pak na sebe vinu za hádku bere sám respondent. Každý desátý pár se spolu pohádá, protože oba rovným dílem nejsou schopni nic ušetřit a peníze zbytečně rozhazují.

Anketa

Který z následujících dvou výroků vystihuje situaci ve vašem vztahu?
Máme shodné právo nakládat se všemi účty.
29 %
Máme alespoň jeden účet, ke kterému má přístup jen jeden z dvojice.
71 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám