Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Teror na Zélandu měl pokračovat, 11 lidí bojuje o život, útočníka soudili minutu

Autor: ČTK, kal - 
16. března 2019
07:10

Nejméně jedenáct lidí, kteří utrpěli zranění při páteční střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, zůstává v kritickém stavu. Je mezi nimi i čtyřletá dívka. Útok na mešity si rovněž vyžádal 49 mrtvých, včetně dětí. Australan Brenton Tarrant, který je hlavním podezřelým, chtěl v masakru dál pokračovat, zadržela ho ale policie. Uvedla to premiérka Jacinda Ardernová. K soudu přišel v poutech a bílém vězeňském oblečení. V soudní síni strávil jen asi jednu minutu, během které si vyslechl obvinění z vraždy. Neprojevil přitom žádné emoce, napsala agentura AP.

Sedm ze 48 zraněných, kteří byli po útoku hospitalizováni, bylo již z nemocnice propuštěno. Informovaly o tom v sobotu zdravotnické úřady. „Přijali jsme pacienty se zraněními na různých částech těla, a to od drobných povrchových zranění po závažnější poranění postihující hrudník, břicho či hlavu,“ prohlásil ředitel nemocnice ve městě Christchurch Greg Robertson. Řada pacientů podle něj bude potřebovat mnohočetné operace.

Podle médií je 11 či 12 pacientů stále v kritickém stavu. Mezi těmito případy je i čtyřletá dívka, která byla z nemocnice ve městě Christchurch přepravena do nemocničního zařízení v novozélandské metropoli Aucklandu. Zranění utrpěl i spoluzakladatel jedné z mešit, šedesátník původem z Jordánska Mohammed Elyan. Jeho bratr vypověděl, že Elyan pomáhal mešitu založit v roce 1993, rok po svém příchodu na Nový Zéland, kde nyní vyučuje na technické univerzitě.

Rodiny obětí v sobotu začaly pohřbívat své příbuzné. Po celém Novém Zélandu i jinde ve světě se také lidé scházejí a pokládají květiny, aby uctili mrtvé. Novozélandský list The New Zealand Herald uvedl, že na podporu obětí se ve dvou internetových sbírkách sešlo během posledních několika hodin 2,5 milionu dolarů.

Útočník chtěl v masakru pokračovat, policii se nevzdal dobrovolně

„Útočník byl mobilní, u sebe v autě měl další dvě palné zbraně a měl jasně v úmyslu v útocích pokračovat,“ řekla novinářům Ardernová, která navštívila postižené město Christchurch a setkala se tam s místní muslimskou komunitou. Podle Ardernové byl útočník zadržen 36 minut poté, co policie obdržela první telefonát s hlášením o střelbě.

Policejní komisař Mike Bush na tiskové konferenci prohlásil, že se Tarrant nevzdal policii dobrovolně. Policisté do jeho auta záměrně narazili a následně ho vyvlekli ven. „Osoba, která byla zatčena, se nechtěla nechat zatknout,“ řekl Bush a ocenil přitom policisty i řadové občany, kteří se útočníkovi odvážně postavili.

Novozélandské úřady potvrdily, že hlavním podezřelým z páteční střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch je Australan Brenton Tarrant (28). Zadržený muž se v noci na sobotu českého času krátce objevil před soudem a byl oficiálně obviněn z vraždy. Zůstane ve vazbě do dalšího soudního jednání, které se uskuteční 5. dubna. Podle agentury AFP obžalovaný nepožádal o propuštění na kauci.

Soudce: Zatím jde o jednu vraždu

Soudce Paul Kellar prohlásil, že Tarrant byl zatím obviněn pouze z jedné vraždy, tento počet ale podle něj nevyhnutelně poroste. „Zatím jde o jedno obvinění z vraždy, ale lze předpokládat, že budou další,“ dodal. Novozélandská policie původně zatkla čtyři lidi, kteří byli všichni v době incidentu ozbrojeni, jednoho z nich ale už propustila. „Byl to řadový občan, který chtěl jen vyzvednout děti ze školy, rozhodl se ale vzít si s sebou střelnou zbraň,“ řekl policejní komisař Mike Bush.

Na dotaz, zda se policie domnívá, že je za útoky v obou mešitách odpovědná stejná osoba, Bush odmítl jednoznačně odpovědět s poukazem na probíhající vyšetřování. „Nevíme ale o ničem, co by tomuto předpokladu odporovalo,“ dodal.

Podle policejního komisaře úřady nemají žádné informace o bezprostředně hrozícím nebezpečí v zemi, ale radí všem občanům mít se po útocích v mešitách na pozoru.

Novozélanďané jezdí muslimským sousedům na nákupy

Při střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch zahynulo nejméně 49 lidí, dalších 48 osob utrpělo zranění. Premiérka Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický čin. Útočník před střelbou zveřejnil prohlášení, v němž napsal, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy a že chtěl pomstít teroristické útoky spáchané muslimy v Evropě. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Behringa Breivika.

Mnoho Novozélanďanů se snaží podpořit své muslimské sousedy projevy laskavosti. Nabízejí například, že jim dojedou nakoupit potraviny anebo je budou doprovázet, pokud by se v ulicích necítili bezpečně.