Brentona Tarranta obvinili po střelbě v mešitách z vraždy. Přes deset lidí zůstává v kritickém stavu

Novozélandské úřady potvrdily, že hlavním podezřelým z páteční střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch je osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant. Byl už obžalován z vraždy a soud jej poslal o vazby. Tarrant chtěl podle policie po útoku v mešitách ve střelbě pokračovat. Čin si vyžádal 49 obětí, jedenáct lidí zůstává v nemocnicích v kritickém stavu.

Tarrant, který je hlavním podezřelým v případu páteční střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, chtěl v masakru dál pokračovat. Podle agentury Reuters to v sobotu uvedla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová navštívila po útoku muslimskou komunitu
Zdroj: New Zealand Prime Minister's Office/Reuters

„Útočník byl mobilní, u sebe v autě měl další dvě palné zbraně a měl jasně v úmyslu v útocích pokračovat,“ řekla Ardernová, která v sobotu navštívila postižené město Christchurch a setkala se tam s místní muslimskou komunitou. Množství munice potvrdila i policie. 

Podle Ardernové byl útočník zadržen 36 minut poté, co policie obdržela první telefonát s hlášením o střelbě. Komisař Mike Bush na tiskové konferenci prohlásil, že se Tarrant nevzdal dobrovolně, policisté do jeho auta záměrně narazili a následně ho vyvlekli ven.

„Osoba, která byla zatčena, se nechtěla nechat zatknout. Šlo o velmi nebezpečný zásah. Nejenže v autě byly amatérské výbušniny, ale domníváme se, že taky střelné zbraně,“ řekl Bush a ocenil přitom policisty i řadové občany, kteří se útočníkovi postavili. 

Některé ze zbraní byly údajně podomácku upravené. Premiérka v návaznosti slíbila upravu zákonů týkajících se zbraní.

Přes deset zraněných v kritickém stavu

Po pátečním útoku zůstává nejméně 11 lidí v kritickém stavu. Je mezi nimi i čtyřletá dívka, která byla přepravena do nemocnice v novozélandské metropoli Aucklandu.

Sedm ze 48 zraněných, kteří byli po útoku hospitalizováni, bylo již z nemocnice propuštěno. „Většina pacientů jsou muži mezi třiceti a čtyřiceti lety. Někteří stabilizovaní, jiní ne. Pracovali jsme celou noc na dvanácti operačních sálech,“ uvedl v sobotu dopoledne ředitel chirurgie v Christchurchi Greg Robertson.

Viděl jsem, jak se v tomto neštěstí ukázala nádherná povaha místních. Opakovaně nabízeli zdejším muslimům pomoc. Právě proto si útočník vybral toto město, tuhle obrovskou vesnici: nikdo by tady žádný útok nečekal.
Adam Schreier
Čech žijící v novozélandském městě Christchurch
Schreier z Christchurche: Tohle město je obrovská vesnice, nikdo by tu žádný útok nečekal (zdroj: ČT24)

Tarrant byl obžalován z vraždy

Hlavní podezřelý, Australan Brenton Tarrant, přišel k soudu v poutech a bílém vězeňském oblečení. V soudní síni strávil asi jednu minutu, během které si vyslechl obvinění z vraždy. Neprojevil přitom žádné emoce, napsala agentura AP. 

Soudce Paul Kellar prohlásil, že Tarrant byl zatím obviněn pouze z jedné vraždy, tento počet ale podle něj nevyhnutelně poroste. „Zatím jde o jedno obvinění z vraždy, ale lze předpokládat, že budou další,“ dodal.

Tarrant ve vazbě zůstane do dalšího soudního jednání, které se uskuteční 5. dubna. Podle agentury AFP nepožádal o propuštění na kauci.

Za útok ve městě Christchurch byl obžalován z vraždy Brenton Tarrant (zdroj: ČT24)

Policie původně zatkla čtyři lidi, jednoho už propustila

Novozélandská policie původně zatkla čtyři lidi, všichni byli v době incidentu ozbrojeni, jednoho z nich ale už propustila. „Byl to řadový občan, který chtěl jen vyzvednout děti ze školy, rozhodl se ale vzít si s sebou střelnou zbraň,“ řekl komisař Mike Bush.

Na dotaz, zda se policie domnívá, že je za útoky v obou mešitách odpovědná stejná osoba, Bush odmítl jednoznačně odpovědět s poukazem na probíhající vyšetřování. „Nevíme ale o ničem, co by tomuto předpokladu odporovalo,“ dodal.  

Policie vyslýchá i dva zadržené, údajně jde o pár. „Zjišťujeme, jestli měli jakoukoliv spojitost s tímto incidentem,“ uvedl Mike Bush. Podle něj nemají úřady žádné informace o bezprostředně hrozícím nebezpečí v zemi, ale radí všem občanům mít se po útocích v mešitách na pozoru.

Trump odmítl, že by bělošský nacionalismus představoval hrozbu

Útočník před střelbou zveřejnil prohlášení, v němž napsal, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy a že chtěl pomstít teroristické útoky spáchané muslimy v Evropě.

Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Behringa Breivika. Ve svém manifestu zmínil také amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého označil za „symbol znovunalezené bělošské identity“.  

Trump odmítl, že by bělošský nacionalismus představoval pro svět rostoucí hrozbu.  „Domnívám se, že se jedná o malou skupinu lidí, kteří mají velmi, velmi vážné problémy. Myslím si, že (útok) na Novém Zélandu je právě takový případ,“ řekl šéf Bílého domu.