Před pěti lety stál Myhajlo Batrak na hlavním náměstí v Simferopolu s ukrajinskou vlajkou přes ramena. Spolu s několika dalšími tisíci ukrajinskými aktivisty si připomínali 9. března 200 let od narození básníka Tarase Ševčenka. O poezii ale šlo až v poslední řadě. Hlavní město Krymu už několik týdnů bylo svědkem demonstrací odpůrců Majdanu, včetně různých pseudokozáků, kteří se označili za "krymskou sebeobranu". Budova parlamentu, před kterou Batrak a jeho přátelé stáli, byla již od konce února obsazena "zelenými človíčky". 

"Tehdy jsme nevěděli, co nás čeká. Mysleli jsme, že to jsou takové hrátky místních elit. Že když ukážeme, že s tím nesouhlasíme, tak něco ovlivníme," vzpomíná Batrak. Stejný den ovšem jednotky "sebeobrany" unesly dva ukrajinské aktivisty Andrije Ščekuna a Anatolije Kovalského. Pokoušela se je najít po policejních stanicích dvacetiletá Oleksandra Dvorecká. "Nejdřív nás posílali od čerta k ďáblu a pak se přiznali na policejní služebně na nádraží, že je předali do rukou sebeobrany. Pro mne to byl zlom, že tě může zadržet policie a ti vás předají nelegální ozbrojené skupině, která tě veřejně označuje za nepřítele lidu. Ten večer jsem sedla na vlak do Kyjeva," vzpomíná Dvorecká.

 

 

Krymská krize

16. 3. 2014 se konalo referendum o připojení poloostrova k Ruské federaci. Odpůrci se ho coby nelegitimního v naprosté většině nezúčastnili. Podle oficiálních výsledků přes 80 % hlasujících hlasovalo pro připojení k RF.

18. 3. 2014 Rusko podepsalo smlouvu o připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci.

15. 5. 2018 Vladimir Putin slavnostně otevřel most v Kerčském průlivu, který spojuje poloostrov s ruským pobřežím.

Zbývá vám ještě 40 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaký byl další osud Myhajla Bartaka.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se