Hlavní obsah

Střelec z Nového Zélandu byl nejspíš sám, obětí je už 50

Z pátečního útoku v mešitách v novozélandském Christchurch je podezřelý jediný člověk, další dva zadržení se na něm nepodíleli, uvedla v sobotu večer SEČ novozélandská policie. Počet obětí stoupl na 50.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Policisté u mešity v Christchurch

Článek

V předchozí bilanci obětí atentátu bylo uváděno 49 mrtvých. Policejní komisař Mike Bush řekl, že jeden mrtvý navíc byl evidován, když byla těla vynášena z mešit. Dalších 36 lidí zůstává v nemocnicích, stav dvou z nich je kritický.

„Se zármutkem oznamuji, že počet lidí, kteří zahynuli při této události, nyní vzrostl na 50. Během uplynulé noci se nám podařilo odnést všechny oběti z obou míst. Během toho jsme objevili další oběť,“ řekl Bush na tiskové konferenci.

Bush rovněž dále řekl, že bezpečnostní opatření kolem mešit zůstanou v platnosti, dokud nebude jisté, že už nehrozí další nebezpečí. Jediným podezřelým z atentátu je nyní australský extremista Breton Tarrant.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brenton Tarrant udělal u soudu neonacistické gestoVideo: Reuters

Bush řekl, že další dva zadržení podezřelí se na útoku přímo nepodíleli, i když měli zbraně. Jeden z nich už byl propuštěn, druhý byl obviněn z porušení zákonů o palných zbraních. „V tuto chvíli je v souvislosti s těmito útoky obviněna pouze jedna osoba,“ řekl komisař.

Zdravotnické úřady dříve informovaly, že v kritickém stavu je nejméně 11 lidí, včetně čtyřleté dívky. Po útoku bylo hospitalizováno 48 lidí.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche.

„Přijali jsme pacienty se zraněními různých částí těla, a to od drobných povrchových zranění po závažnější poranění postihující hrudník, břicho či hlavu," prohlásil ředitel nemocnice ve městě Christchurch Greg Robertson. Řada pacientů podle něj bude potřebovat mnohočetné operace.

Několik lidí, kteří při atentátu zahynuli, bylo z Blízkého východu či z jihoasijských zemí. Zemřelo mimo jiné šest Pákistánců, tři Bangladéšané, tři Jordánci a Saúdský Arab. Pohřešováno je devět Indů a dva Afghánci, sdělila velvyslanectví jejich zemí. Egypt potvrdil, že mezi oběťmi jsou i čtyři jeho občané.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Pieta za oběti masakru v Christchurch

Zranění utrpěl i spoluzakladatel jedné z mešit, šedesátník původem z Jordánska Mohammed Elyan. Jeho bratr vypověděl, že Elyan pomáhal mešitu založit v roce 1993, rok po svém příchodu na Nový Zéland, kde nyní vyučuje na technické univerzitě.

„Říkal nám, že se mu žije na Novém Zélandu dobře a lidé jsou tam hodní a vstřícní. Cítil se tam svobodně a nikdy si na nic nestěžoval,“ řekl agentuře AP Elyanův bratr, který žije ve své vlasti. „Jsem si jistý, že tento krvavý čin nereprezentuje Novozélanďany,“ dodal.

Rodiny obětí začaly pohřbívat své příbuzné. Po celém Novém Zélandu i jinde ve světě se také lidé scházejí a pokládají květiny, aby uctili mrtvé. Novozélandský list The New Zealand Herald uvedl, že na podporu obětí se ve dvou internetových sbírkách sešlo během posledních několika hodin 2,5 milionu dolarů.

Mnoho Novozélanďanů se snaží podpořit své muslimské sousedy projevy laskavosti. Nabízejí například, že jim dojedou nakoupit potraviny anebo je budou doprovázet, pokud by se v ulicích necítili bezpečně.

Výběr článků

Načítám