BMW a Mercedes-Benz snižují ceny svých aut v Číně

Modernizovaný Mercedes třídy S

Modernizovaný Mercedes třídy S Zdroj: Autorevue.cz

Modernizovaný Mercedes třídy S
BMW
3
Fotogalerie

Němečtí výrobci luxusních automobilů BMW a Mercedes-Benz se rozhodli, že sníží ceny svých vozů v Číně. Reagují tak na rozhodnutí čínské vlády snížit od 1. dubna sazby daně z přidané hodnoty (DPH) v různých odvětvích včetně zpracovatelského průmyslu, napsala agentura Reuters.

Automobilky o okamžitém snížení cen několika modelů informovaly na čínských sociálních sítích. Zlevňování přichází v době, kdy se čínský automobilový trh nachází v útlumu v důsledku zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky.

Čína je největším automobilovým trhem světa, v roce 2009 na tomto postu díky rychlému růstu vystřídala Spojené státy. V loňském roce však čínský automobilový trh v důsledku zpomalování hospodářské expanze zaznamenal první pokles od 90. let minulého století.

Peking se nyní snaží podpořit hospodářský růst a přimět čínské spotřebitele k utrácení. Koncem ledna vláda například představila plány zavedení subvencí na prodej osobních a malých nákladních vozů ve venkovských oblastech a na prodej automobilů s elektrickým pohonem. Ohlásila rovněž zmírnění restrikcí na trhu s ojetými vozy.