Hlavní obsah

Vrah z mešit v Christchurch se chce hájit sám

Christchurch/Auckland

Muž podezřelý z útoku na mešity na Novém Zélandu se chce před soudem hájit sám. Novozélandskému deníku The New Zealand Herald to sdělil jeho přidělený obhájce. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který si již v sobotu vyslechl obvinění z vraždy, jej prý jeho úkolu zprostil.

Foto: Reuters

Gesto Brentona Tarranta u soudu na Novém Zélandu.

Článek

Advokát Richard Peters se listu svěřil s domněnkou, že Tarrant chce zneužít proces k seznámení světové veřejnosti se svými pravicově extrémistickými názory ”Soudce si s tím bude muset poradit,„ dodal pro deník.

Krátce před činem rozeslal muž na 30 adres včetně pracovního mailu novozélandské premiérky Jacindy Ardernové text svého 73stránkového manifestu. Muslimy a imigranty v něm označil za ”vetřelce„ a sebe samotného za rasistu. Také v něm přiznal, že ho inspiroval Nor Anders Breivik, který postřílel 77 lidí.

Páteční masakr ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch si vyžádal nejméně 50 obětí. Tarranta, který zatím zůstává jediným podezřelým, na místě zatkla policie. Za mnohonásobnou vraždu mu hrozí doživotí.

Osmnáctiletého obvinili, že přenášel video z masakru.

Soudní tribunál ve čtyřsettisícovém městě Christchurch obvinil v pondělí osmnáctiletého mladíka za živé přenášení videa pátečního masakru muslimských věřících na internet. Stíhán je také za to, že na síti umístil fotografii christchurchské mešity Al Noor s poznámkou ”cíl zasažen„ a za podněcování k násilí.

Za každé jednotlivé obvinění mu hrozí 14 let odnětí svobody, napsala agentura AFP.

Jméno muže, kterého soudce odmítl propustit na kauci a který zůstává ve vazbě, úřady nepovolily zveřejnit. Z přímé účasti na vraždách v mešitách Al Noor a Linwood v centru Christchurch jej nyní podle agentury AFP nepodezřívají. Tarrant útočil sám

Nový Zéland zpřísní podmínky držení zbraní

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Kabinet premiérky Jacindy Ardernové se na jeho obrysech dohodl na pondělním zasedání, které bylo první po pátečních útocích na mešity. Po masakru řekla, že se zákony o držení zbraní musejí změnit a také se změní.

Omezen by měl být prodej poloautomatických zbraní, které byly použity při útoku. Podrobnosti o reformě budou zveřejněny 25. března. Předchozí návrhy na omezení střelných zbraní neprošly kvůli silné lovecké lobby.

Podle majitele novozélandského obchodu se zbraněmi Gun City si u něj obviněný Australan několikrát objednal pušky a střelivo přes internet. Od prosince 2017 do března 2018 si koupil čtyři pušky.

Vysoce výkonná automatická zbraň, kterou Tarrant použil při střelbě v mešitách, však mezi nimi nebyla.

Nákup měl proběhnout zcela legálně. „Ničeho neobvyklého jsme si u toho muže nevšimli, měl zbrojní průkaz,” řekl dnes agentuře DPA vlastník obchodu David Tipple.

Reklama

Výběr článků

Načítám