Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Začíná čtvrtfinále play-off. Kometa startuje obhajobu v Hradci Králové, Plzeň se utká s Olomoucí

Předkolo play-off je minulostí, extraliga zná všechny účastníky čtvrtfinále. Titul obhajuje Kometa, která začíná pouť za zlatým hattrickem v Hradci Králové. Olomouc rozehraje sérii v Plzni, se kterou se střetne už potřetí ve stejné fázi vyřazovacích bojů za poslední čtyři roky. Přímý přenos utkání Hradec Králové – Kometa Brno sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:40.

Východočeši se pokusí zdolat soupeře, který prohrál sérii naposledy v předkole před třemi lety. "Já jen doufám, že ze strany našich kluků nebude převládat přehnaný respekt k soupeři, který by nás mohl brzdit. Věřím, že tým ze sebe vydá všechno a bude hrát takový hokej, který mu je vlastní. Není to tak, že bychom neměli co ztratit. Samozřejmě chceme sérii vyhrát, i když favoritem je soupeř, k čemuž ho předurčuje kvalita kádru," uvedl trenér Tomáš Martinec.

Věří, že Mountfield má šanci uspět jako jeden kompaktní celek. "Nemůžeme se rovnat Kometě v kvalitě jednotlivců. Má zkušený tým se spoustou starších hráčů. Stavíme hlavně na kompaktnosti, na výborném pohybu a pracovitosti, zároveň budeme muset být disciplinovaní. Chceme hrát hlavně bruslivý fyzický hokej, stejný jako v základní části. Kromě pracovitosti budeme samozřejmě potřebovat i štěstí a dobré načasování," prohlásil Martinec.

Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se věnoval startujícímu čtvrtfinále play-off:

Jeho svěřenci Brno v sezoně pokaždé porazili, celkem uspěli Východočeši ve vzájemných kláních dokonce už sedmkrát za sebou. "Mohla by to být výhoda pro naše sebevědomí, zejména u mladších hráčů. Je dobré, když budou vědět, že Brno je porazitelné. Na místě je samozřejmě respekt, ale musí mít také zdravé sebevědomí a víru, že můžeme postoupit," dodal Martinec.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Kometa Brno - Hradec Králové

Brněnský šéf Libor Zábranský si ze špatné bilance posledních duelů s nejbližším soupeřem nedělá těžkou hlavu. "Že jsme Hradec v sezoně neporazili? Jsem úplně v klidu, protože play-off je jiná soutěž. Vím, že je to takové obligátní klišé, ale nikdo z nás se na tuto statistiku nedívá," ujistil Zábranský.

Ocenil ale, jak si Královéhradečtí dosud vedli. "Hradec má každopádně výbornou sezonu. Změnil herní styl, je hodně houževnatý. Čeká nás těžký protivník, ale my se chceme soustředit sami na sebe a na svou hru. Všechny týmy, co jdou do play-off, chtějí vyhrát titul. Včetně nás. Na tom se nic nemění," prohlásil Zábranský.

I přes dva předchozí tituly jsou Jihomoravané hladoví po dalším úspěchu. "Čeká nás další výzva, jdeme do toho naplno, ale s pokorou," konstatoval zkušený obránce Ondřej Němec.

Olomouc si do třetice zopakuje duel s plzeňskými indiány

Plzeň před rokem prohrála doma úvodní zápas série a musela o postup tvrdě bojovat, ale nakonec ji vyhrála přesvědčivě 4:1 na zápasy. Letos může Škoda podle všeho čekat ještě větší odpor. "Když chceme pohár, musíme porazit každého, kdo nám přijde do cesty. Samozřejmě víme o silných stránkách Olomouce a připravíme se na to," řekl útočník Milan Gulaš.

Plzeň bude ale i tentokrát favoritem, k čemuž ji předurčuje i třetí místo z dlouhodobé fáze. "Očekávám něco podobného jako minulý rok, ale každý zápas a každé play-off je jiné. Bude to zase urputný hokej, určitě se Olomoučtí nebudou vyloženě cpát do nějakých útočných věcí a bude to hodně založené na defenzivě. Víme o tom, teď už je jen na nás, jak si s tím poradíme," nastínil Gulaš.

Olomouc patřila k překvapením základní části. "Přímý postup do čtvrtfinále play-off je skvělým vyvrcholením dlouhodobé práce. Jednoznačně cítíme zodpovědnost vůči klubu, městu i fanouškům. Připravujeme se opravdu důkladně, nechceme ponechat nic náhodě. Určitě budeme na hru Plzně průběžně reagovat, protože mají ve svém středu několik výjimečných hráčských person," uvedl kouč Zdeněk Moták.

Podle Jana Tomajka, druhého z trenérské dvojice, bude zásadní, jak si Hanáci poradí s obávanými přesilovkami Západočechů. "Tohle může být opravdu klíčové. V play-off rozhodují většinou ti nejlepší hráči. Navíc v přesilovkách jsou Plzeňští opravdu vynikající," varoval Tomajko.

"Pro nás z toho vyplývá snaha, abychom byli co nejméně vylučováni. A když už se dostaneme do oslabení, tak je za každou cenu ubránit. Tohle však platilo i v základní části, početní výhody rozhodují za každé situace. Ve vyřazovacích bojích se sice hraje trošku jinak, více se zajištěnou obranou, nicméně připravujeme se na to. A doufáme, že v těchto ohledech budeme lepší," prohlásil Tomajko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články