UP21 Karla Janečka a Víta Šuberta spustí nový investiční fond. Do každého startupu vloží až 1,5 milionu eur

swcs5

Karel Janeček

0Zobrazit komentáře

Karlínský startupový inkubátor UP21, za kterým stojí miliardář Karel Janeček a Vít Šubert, se po čtyřech letech fungování a 18 startupech v portfoliu pouští do dalšího vlastního investičního fondu. Ten ponese název STAR*21 a do jednotlivých projektů má investovat od 700 tisíc do 1,5 milionu eur, tedy od necelých 18 milionů do více než 38 milionů korun. Finance má postupně získávat ještě letos na jaře.

Vyplývá to z informací serveru E15.cz, podle něhož se má fond zaměřit především na investice do startupů, které již za sebou nějaké kolo financování mají, ale jejich růst se zpomalil nebo mají problém získat takovou trakci, aby přilákaly větší investory. Je to zároveň jedna z nejrizikovějších fází startupů vůbec, která má ovšem skrytý potenciál.

Součástí investic tak mohou být jak projekty, které jsou aktuálně součástí akcelerátoru UP21, tak startupy z celé Evropy, především pak další země ve střední a východní Evropě. Možná je také spolupráce s dalšími fondy.

vit-subert-UP21

Vít Šubert, šéf UP21

V portfoliu UP21 se v rámci inkubátoru aktuálně nachází například logistický startup Shipvio, platforma Spaceflow, výrobce nutričních tyčinek z cvrččí mouky Sens či nástroj na tvorbu interaktivních obrázků s proklikem na produkty Vistag. Celkově již UP21 proinvestoval téměř 100 milionů korun a pod rukama mu prošlo více než 1 100 různých startupů.

Mimo nového investičního fondu chystá UP21 změny také ve svém akcelerátoru, kde mohou startupy zůstat půl roku a získat cenné zkušenosti, kontakty a možnou navazující investici, která je může posunout do další fáze. Má sloužit především pro projekty, které ještě nemají na to, aby dostali klasickou VC investici, ale postupně si pro ni budou připravovat půdu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym