Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Střelec v Utrechtu zabil tři cestující. Policie podezřelého Turka zadržela

Svět

  11:32aktualizováno  19:50
Amsterdam - Tři mrtvé a pět zraněných si dnes vyžádal střelecký útok v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Sedmatřicetiletého Turka Gökmena Tanise, kterého úřady z činu podezřívají, zadrželi policisté večer přímo ve městě. Motiv jeho činu je nejasný. Státní zastupitelství uvedlo, že počítá s teroristickým útokem, nevylučuje ale ani další varianty. Ve hře je možnost, že se jednalo o vztahové drama.

Policie v Utrechtu zveřejnila snímek 37letého Turka Gökmana Tanise v souvislosti s útokem v tramvaji. foto: Policie Utrecht

Po dopolední střelbě vyhlásili v provincii Utrecht pátý, tedy nejvyšší stupeň ohrožení teroristickým činem. Po zadržení podezřelého stupeň ohrožení opět snížili na čtvrtý. V Utrechtu večer opět začala jezdit i hromadná doprava.

Motiv střelce zůstává nadále neznámý. „Počítáme s teroristickým motivem, nemůžeme ale vyloučit ani jiné motivy,“ uvedl na večerní tiskové konferenci státní zástupce. Později i premiér Mark Rutte uvedl, že motiv „je stále nejasný“.

Tramvaj, v níž došlo ke střelbě.
Nizozemská policie v akci.

Kromě muže podezřelého ze střelby byl při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné.

Podle nizozemských médií mnohé nasvědčuje tomu, že pachatel mohl střílet kvůli osobním vztahům. Podle očitých svědků totiž mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a až poté na lidi, kteří se jí snažili pomoci. Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že střílel z „rodinných důvodů“. Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby.

18.března 2019 v 14:17, příspěvek archivován: 18.března 2019 v 14:29

De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökman Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in Utrecht. Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070 https://t.co/QZ88s3Wl0k

Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let a pokud se činu dopustil, „měl by si odpykat trest“.

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti.

Násilný čin v Utrechtu odsoudila vláda, královská rodina i řada zahraničních politiků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové. Útok odsoudili i čeští ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!