Sedmatřicetiletý Turek Gökmen Tanis podezřelý ze střelby v tramvaji v Utrechtu, při které v pondělí zahynuli tři lidé a pět dalších utrpělo zranění, byl zadržen. Na tiskové konferenci to oznámila nizozemská policie. Zároveň zdůraznila, že motiv jeho činu je nadále nejasný. Vyšetřovatelé nevylučují, že šlo o teroristický útok, ve hře jsou ale i další varianty včetně vztahového dramatu.

Policie zadržení podezřelého muže oznámila na závěr tiskové konference ke střelbě v Utrechtu jako žhavou novinku. Nesdělila žádné další podrobnosti ani to, kde byl Turek dopaden. Server veřejnoprávní stanice NOS uvedl, že Tanise policie zadržela přímo v centru Utrechtu.

V reakci na zadržení podezřelého střelce byl snížen stupeň ohrožení teroristickým činem, který byl v provincii Utrecht od rána na nejvyšším, tedy pátém stupni. Ve městě opět začala jezdit i hromadná doprava.

Kromě muže podezřelého ze střelby byl při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné.

Motiv střelce zůstává nadále neznámý. "Počítáme s teroristickým motivem, nemůžeme ale vyloučit ani jiné motivy," uvedl na tiskové konferenci státní zástupce. Později i premiér Mark Rutte uvedl, že motiv "je stále nejasný".

Podle nizozemských médií mnohé nasvědčuje tomu, že pachatel mohl střílet kvůli osobním vztahům. Podle očitých svědků totiž mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a až poté na lidi, kteří se jí snažili pomoci. Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že střílel z "rodinných důvodů". Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby.

Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let a pokud se činu dopustil, "měl by si odpykat trest".

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti.

Při střelbě v tramvaji zahynuli tři lidé a pět dalších utrpělo zranění. Tři z nich jsou podle starosty Jana van Zanena ve vážném stavu. "Dnešek je černým dnem pro naše město, pro Utrecht," uvedl starosta.

"Myslíme na rodiny obětí," řekl Zanen ve videovzkazu. Starosta dodal, že město vnímá incident jako teroristický útok. Premiér Mark Rutte incident označil za znepokojivý. 

Na významných místech v Nizozemsku, jako jsou letiště, nádraží či sídlo vlády, byla v průběhu dne zavedena zpřísněná bezpečnostní opatření. Školy uzamkly své areály a uzavřeny byly i mešity.

Server NU.nl citoval svědka, který vypověděl, že útočník kolem sebe divoce střílel. Portál AD s ohledem na výpovědi dalších svědků nevyloučil, že střelců bylo více. Protiteroristický štáb dementoval svou původní zprávu, že se střílelo na vícero místech Utrechtu. 

Násilný čin v Utrechtu odsoudila vláda, královská rodina i řada zahraničních politiků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové. Útok odsoudili i čeští ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček.

Z Utrechtu je hlášena střelba s několika zraněnými

Z Utrechtu je hlášena střelba s několika zraněnými