Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Snílek Fisker odhaluje levnější elektrické SUV, kterým chce zatopit Tesle

Ekonomika

  13:30
San Francisko/Praha - Dánský automobilový designér usídlený v USA, Henrik Fisker, představil nové středně velké SUV své značky Fisker Inc. Je to elektromobil a v roce 2021, kdy se má začít vyrábět, se chce na trhu poprat mimo jiné s Teslou Model Y představenou minulý týden.

První obrázek nového elektrického SUV značky Fisker foto: Fisker Inc.

Skupina středně velkých elektrických SUV řádně zhoustne. Do kategorie, která je velmi populární i u aut s běžnými pohony, totiž v následujících letech zamíří celá řada nových modelů s pohonem výhradně na elektřinu. Krom minulý týden představené Tesly Model Y se v této kategorii objeví i nováček značky Fisker. Firma Fisker Inc. dnes odhalila první detaily o chystaném voze.

Fisker proti Tesle

Nové SUV Fisker zamíří v roce 2021 proti podobně koncipovanému vozu Tesla Model Y.

Podobně jako Tesla Model Y se má novinka vyznačovat základní cenou pod hranicí 40 000 dolarů, tedy asi těsně pod 900 000 korun. Za tuto částku Fisker slibuje dramatické vozidlo s nekonvenčním designem a dojezdem až 480 kilometrů na jedno nabití. Fisker popisuje auto jako luxusní, což je opak toho, co vlastně o svém voze tvrdí Tesla, která ze svého levnějšího SUV dělá téměř vůz pro masy. Tato filosofie se přitom v praxi nemusí projevit jen na papíře, Fisker je známý tím, že si dává na vzhledu a luxusu záležet.

Otázkou je, jak firma zvládne výrobu. Auto by se mělo začít vyrábět v druhé polovině roku 2021, přičemž Fisker teď řeší start výroby svého luxusního sedanu E-Motion. Start jeho výroby byl teď upřesněn na dobu po uvedení dostupnějšího masového modelu. V prohlášení automobilka tvrdí, že v případě SUV je v závěrečné fázi výběru lokality, kde by se vůz měl vyrábět.

Aktuální představení novinky je jen virtuální, zveřejněna byla jediná fotografie. Firma ale slibuje, že do konce roku 2019 by měla mít k dispozici funkční prototypy a že pak odhalí více informací, včetně podrobnějšího ceníku. Jisté je, že automobilka bude své vozy prodávat zákazníkům na přímo a namísto dealerů a klasických servisních center chce zavést jakousi conciérge službu, která se o servisní povinnosti postará. To ale zatím platí jen pro plány v USA.

Fisker slibuje velmi prostorný interiér a jeho vzdušné pojetí, nejspíš s obrovskou panoramatickou střechou. Auto má být jen prvním vozem z celé vlny dostupných elektromobilů značky Fisker.