Mořský biolog a ekolog Darrell Blatchley, který se svým týmem provedl pitvu mršiny, uvedl, že mladý samec vorvaňovce při objevení „vykazoval znaky vyhladovění a dehydratace“ a „před svou smrtí zvracel krev“.

Terej bílý.
Mluví se o brčkách, mořské ptáky ale zabíjejí hlavně nafukovací balónky

Přesnou příčinu jeho smrti však ukázal až obsah jeho žaludku. „Nebyl jsem připravený na takové množství plastu,“ řekl Blatchley. „Zhruba 40 kilogramů pytlů od rýže, sáčků na potraviny, pytlů z banánové plantáže a plastové nákupní tašky. Celkem 16 pytlů od rýže,“ vyjmenoval Blatchley.

Poznamenal, že v žaludku zvířete bylo tolik plastových sáčků, že některé z nich už začaly kalcifikovat. Dodal, že kytovci, mořští savci, mezi které patří velryby a delfíni, nepijí vodu, ale získávají ji ze své potravy. Vzhledem k tomu, že většinu místa v žaludku velryby zabíraly plasty, nemohla přijímat tolik potravy a zemřela hlady a žízní.

D' Bone Collector Museum ve filipínském městě Davao, které Blatchley vlastní, ve svém prohlášení uvedlo, že se jednalo o největší množství plastů, které jeho tým objevil v žaludku nějaké velryby. Objev pak popsalo jako skutečně „nechutný“. Muzeum vyzvalo vlády, aby podnikla kroky proti těm, kteří „nadále používají vodní cesty a oceány jako skládku“.

Jihovýchodní Asie je zaplavena plasty

Používání plastů na jedno použití je v jihovýchodní Asii nekontrolovatelné. Zpráva organizace Ocean Conservancy z roku 2017 konstatuje, že Čína, Indonésie, Filipíny, Thajsko a Vietnam vyhazují do oceánů více plastů než zbytek světa dohromady.

Ilustrační foto
Víc plastů než ryb? Na alarmující stav ekosystému upozorňuje světový den oceánů

Peter Kemple Hardy z ochranářské organizace World Animal Protection incident popsal jako „tragická připomínka nutnosti společně pracovat na globálních řešeních“, která by zabránila tomu, aby plastový odpad končil v našich oceánech.

„Stovky tisíc velryb, delfínů, tuleňů a mořských želv jsou každý rok zabity plastovým odpadem. Ten zahrnuje plasty na jedno použití i vyhozené plastové součástky z rybářského průmyslu,“ řekl Hardy televizi CNN.

Darrell Blatchley, pro britský deník uvedl, že během 10 let zkoumání mrtvých velryb a delfínů, bylo u 57 z nich příčinou smrti nahromaděné plasty a další odpadky v žaludku. Loni v červnu uhynula v jižním Thajsku velryba, v jejímž žaludku se při pitvě našlo osm kilogramů plastů.

Jachta Turn the Tide on Plastic během závodu Volvo Ocean Race analyzuje mořskou vodu a měří množství mikroplastů.
Plastový odpad se již dostal i na nejopuštěnější místo na Zemi