Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štart kvalifikácie sa blíži. Škrtel ešte mohol pomôcť, vraví Škriniar

Dva dni sa schádzali slovenskí futbalisti v hoteli X-Bionic v Šamoríne, kde od pondelka rozbehli prípravu na dve úvodné stretnutia novej kvalifikácie ME 2020.

18.03.2019 16:41 , aktualizované: 19:24
SR Šamorín Futbal Tréning Foto: ,
Albert Rusnák, Milan Škriniar a Denis Vavro počas tréningu pred prvými zápasmi kvalifikácie ME 2020.
debata

Už v nedeľu podvečer mal tréner Pavel Hapal k dispozícii polovicu z 24-členného kádra. V pondelok popoludní sa k mužstvu ako posledná pripojila dvojica Greguš – Kucka a mužstvo bolo kompletné.

Hapala potešilo, že nik z nominovaných neavizoval zatiaľ vážnejšie problémy, takže vo štvrtok v zápase s Maďarskom v Trnave a v nedeľu vo Walese by mal mať kompletný tím. Sú v ňom len dvaja hráči z najvyššej slovenskej súťaže – Šatka z Dunajskej Stredy a Mihalík zo Žiliny.

Tréner privítal aj troch nováčikov – sú nimi obranca Michal Sipľak (Cracovia Krakov), stredopoliar Martin Chrien (Santa Clara) a útočník Pavol Šafranko (Dundee United).

Pavel Hapal na pondelkovej tlačovej konferencii... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR Šamorín Futbal Zraz Repre Kval hapal Pavel Hapal na pondelkovej tlačovej konferencii pred prvými zápasmi kvalifikácie ME 2020.

Hapal verí, že nahradí doterajších lídrov

V tíme po dlhom čase chýbajú skúsení futbalisti Škrtel, Hubočan a Nemec, ktorí sa minulý mesiac vzdali reprezentácie. Už v závere minulého roka oznámil Weiss, že pod novým trénerom nechce reprezentovať. Hapal dúfa, že odchádzajúcich futbalistov dokáže nahradiť.

„Verím, že atmosféra bude dobrá, aj keď nás opustili lídri a skúsení hráči. Očakávam, že zodpovednosť na seba vezmú iní hráči a stanú sa novými lídrami mužstva,“ vyjadril sa český kouč.

Potvrdil tiež, že už má predstavu o zostave, ale zatiaľ o nej nechcel hovoriť. „Predstavu mám, ale záležať bude aj na zdravotnom stave hráčov. Uvidím po prvých tréningoch. Konečné rozhodnutie padne v nasledujúcich dvoch až troch dňoch. Môžem však povedať, že v zostave mám už jasno.“

Marek Hamšík prichádza na zraz pred... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Hamšík Marek Hamšík prichádza na zraz pred kvalifikačnými zápasmi EURO 2020 proti Maďarsku a Walesu v Šamoríne.

Škriniar: Dôležitý bude vstup do kvalifikácie

Na zraz slovenských futbalových reprezentantov dorazil v pondelok medzi poslednými. Milan Škriniar mal však po ceste dobrú náladu. Priviezol si ju do Šamorína aj vďaka výhre jeho Interu Miláno v najprestížnejšom derby s mestským rivalom AC.

V súboji, ktoré nesie názov Derby della Madonnina a hralo sa v nedeľu večer, vyhral Inter v 28. kole najvyššej talianskej súťaže 3:2 a posunul sa v tabuľke na tretie miesto práve pred svojho rivala.

„Bol to kvalitný zápas a najmä naša hra v prvom polčase bola výborná. Sme radi, že po predchádzajúcich výkonoch, ktoré neboli úplne ideálne, sme vyhrali toto veľké derby,“ zdôraznil 24-ročný slovenský obranca po príchode na Slovensko.

Jeho mužstvo sa predtým rozlúčilo s Európskou ligou, čo v klube vyvolalo veľké sklamanie. „Samozrejme, v Európskej lige sme chceli ísť čo najďalej a mrzí nás, že nám to nevyšlo. Aj preto bolo veľmi dôležité, že sme zdolali AC, to, čo sa stalo predtým, sme hodili za hlavu a potešili sme našich fanúšikov,“ pokračoval Škriniar.

Zdôraznil, že teraz sa už bude koncentrovať na zápasy v reprezentácii. Po odchode kapitána Škrtela, s ktorým v posledných stretnutiach utvoril stopérsku dvojičku, sa necíti lídrom defenzívy, hoci ho mnohí do tejto pozície pasujú.

Róbert Mak, Miroslav Stoch, Stanislav Lobotka,... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
futbal Slovensko tréning Róbert Mak, Miroslav Stoch, Stanislav Lobotka, Jaroslav Mihalík a Lukáš Štetina počas tréningu pred prvými zápasmi kvalifikácie ME 2020.

Maďari budú bojovať o každú loptu

„Nepokladám sa za nového lídra. Musíme však rešpektovať realitu. Mrzí ma, že Škrťo skončil, bolo to jeho rozhodnutie. Škoda, som presvedčený, že ešte mal čo reprezentácii dať, bude chýbať, rozhodol sa inak,“ vyjadril sa k odchodu skúseného stopéra.

Vníma, že mužstvo sa neustále omladzuje. „Pribúdajú hráči z úspešného výberu do 21 rokov, je dobré, že postupne budú získavať nové skúsenosti a zapadnú do tímu. Myslím si, že to môže fungovať.“

Najbližšie stretnutie s Maďarskom, ktoré sa uskutoční už vo štvrtok v Trnave (výkop 20.45), považuje za veľmi dôležité.

„Otvárame novú kvalifikáciu a je podstatné, ako do nej vstúpime. Myslím si, že na zápas budeme dobre pripravení a v každom prípade ho chceme vyhrať.“

Maďarsko považuje za zdatného súpera. „Očakávam, že proti nám bude stáť veľmi húževnaté mužstvo. Bude bojovať o každú loptu. Musíme sa na to nachystať. O zápas je veľký záujem a dúfam, že potešíme divákom pekným výkonom i víťazstvom.“

Škriniar sa včera popoludní vyjadril aj k ankete o najlepšieho futbalistu Slovenska, ktorej výsledky vyhlásili neskoro večer. „Mojím favoritom je Marek Hamšík, myslím si, že vyhrá aj tento rok. Zaslúži si to.“

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

Nominácia tímu SR na zápasy proti Maďarsku (21. marca v Trnave) a Walesu (24. marca v Cardiffe)

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United/Angl.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Marek Rodák (Rotherham United/Angl.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Lukáš Štetina (AC Sparta Praha/ČR), Ľubomír Šatka (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Milan Škriniar (Inter Miláno/Tal.), Denis Vavro (FC Kodaň/Dán.), Michal Sipľak (Cracovia Krakov/Poľ.), Dávid Hancko (AC Fiorentina/Tal.)

Stredopoliari: Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Lobotka (Celta Vigo/Šp.), Ján Greguš (Minnesota United/MLS), Juraj Kucka (Parma Calcio 1913/Tal.), Matúš Bero (Vitesse Arnhem/Hol.), Marek Hamšík (Ta-lien I-fang/Čína), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), Martin Chrien (CD Santa Clara/Portug.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Miroslav Stoch (SK Slavia Praha/ČR)

Útočníci: Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta/Cyp.), Pavol Šafranko (Dundee United/Škót.)

TV Pravda: Výsledky ankety Pravdy a SFZ Futbalista roka 2018 vyhlásia v pondelok 18. marca v Šamoríne. Kto by mal ovládnuť aktuálny ročník ankety podľa legiend Vladimíra Kindera a Szilárda Németha?

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020