Fotbalistou roku se stal brankář Vaclík, mezi trenéry kraloval Vrba

Brankář Tomáš Vaclík byl poprvé v kariéře zvolen českým Fotbalistou roku. Gólman Sevilly vyhrál v 54. ročníku tradiční ankety Fotbalové asociace ČR s velkým náskokem před druhým obráncem Pavlem Kadeřábkem a třetím záložníkem Tomášem Součkem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 23:26 18. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalistou roku 2018 se stal brankář Sevilly Tomáš Vaclík

Fotbalistou roku 2018 se stal brankář Sevilly Tomáš Vaclík | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Výsledky byly slavnostně vyhlášeny v pondělí v Divadle na Vinohradech. Devětadvacetiletý Vaclík sesadil z pomyslného trůnu loňského vítěze záložníka Vladimíra Daridu, který tentokrát skončil až jedenáctý. Od roku 2008 teprve potřetí nevyhrál anketu brankář Petr Čech, jenž je s devíti prvenstvími rekordmanem.

Mezi trenéry za uplynulý rok triumfoval stejně jako vloni plzeňský Pavel Vrba. Zvítězil už poosmé za posledních devět let a překonal rekord legendárního Karla Brücknera. Talentem roku byl zvolen jablonecký David Lischka, který kvůli problémům se srdcem přišel o přestup do Sparty a musel přerušit kariéru, a fotbalistkou roku pak slávistka Kateřina Svitková.

O vítězích v anketách rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a svazu.

Vaclík vloni na jaře odchytal poslední půlrok za Basilej, odkud v létě přestoupil do Sevilly. V dresu pětinásobného vítěze Evropské ligy a Poháru UEFA se okamžitě stal brankářskou jedničkou a v listopadu byl ve španělské lize zvolen nejlepším hráčem měsíce.
Před pár dny Vaclík vypadl se Sevillou v osmifinále Evropské ligy se Slavií, když první zápas ve Španělsku kvůli zranění nedochytal. V reprezentaci se dělí o post jedničky s Jiřím Pavlenkou.

Anketa Fotbalista roku 2018 🥇 Tomáš Vaclík, 🥈 Pavel Kadeřábek, 🥉 Tomáš Souček, 🌟 talent David Lischka 💪

22:50 – 18. 03. 2019

6 48

Vaclík získal v hlasování 694 bodů a s výrazným náskokem 264 bodů porazil druhého obránce Kadeřábka z německého Hoffenheimu. O dalších 234 bodů zpět skončil třetí slávistický záložník Souček, který výrazně poskočil z loňského děleného 26. místa.

Vrba mezi trenéry dostal 337 bodů a o pouhé tři body porazil slávistického kouče Jindřicha Trpišovského. Vloni na jaře s Viktorií získal domácí titul a postoupil s ní přímo do základní skupiny Ligy mistrů, ve které Západočeši obsadili třetí příčku a prošli do letošní jarní fáze Evropské ligy. Třetí místo si především díky skvělému loňskému jaru s Jabloncem vysloužil zkušený Petr Rada.

Do Síně slávy byl uveden vicemistr Evropy z roku 1996 Karel Poborský.

Trenérem roku 2018 byl vyhlášen kouč @FC Viktoria Plzeň Pavel Vrba 👌

22:02 – 18. 03. 2019

1 18

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme