Brucelóza po 60 letech v Česku. Turisté se v Arménii nakazili z mléka

  10:37
Velké překvapení zažili lékaři v Opavě, když po dlouhém pátrání odhalili příčinu potíží mladé ženy. Zjistili, že si z Arménie přivezla nemoc, která se v naší zemi nevyskytuje u lidí už šest desetiletí. Jde o vymýcenou brucelózu, dříve nazývanou vlnitá nebo maltská horečka. Nakazilo se víc turistů.

Vzácné infekční onemocnění si ze zahraničí přivezli čtyři cestovatelé z Opavska. Postupně skončili na infekčním oddělení Slezské nemocnice, kde jim nakonec diagnostikovali brucelózu.

Odhalení diagnózy ale trvalo dlouhé měsíce a připomínalo téměř detektivní pátrání. Pomoci museli dokonce veterináři, protože běžně používané laboratorní testy pro lidi nákazu neodhalily.

„Tato bakteriální nemoc byla v Československu vymýcena už před šedesáti lety. Naši pacienti se nakazili bakterií rodu Brucella v arménských horách, kde na farmách pili tepelně neošetřené, tedy nepasterizované kozí mléko a jedli kozí sýry. První testy na zoonózy, což jsou nákazy přenosné mezi zvířaty a lidmi, ale vycházely negativně,“ říká primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

„Byla jsem unavená. Nic se mi nechtělo,“ vzpomíná studentka

S potížemi přišla do nemocnice jako první dvacetiletá studentka Barbora Mludková z Opavy, která v červenci navštívila se spolužačkou a jejími rodiči Arménii. V horách, kde čeští turisté chodili od salaše k salaši, zřejmě vypila mléko s nebezpečnou infekcí. V září začala pociťovat bolesti v kyčli a výraznou únavu. Následně se u ní objevily teploty, bolesti hlavy a kašel.

„Měla jsem tolik plánů, ale začala jsem být unavená. Nic se mi nechtělo. Když jsem zašla ke své lékařce, poslala mě na infekční,“ vzpomíná studentka.

„Pacientku jsme hospitalizovali. Laboratorní výsledky ukázaly nízkou hladinu zánětlivých ukazatelů a také známky jaterní poruchy. Vyšetření mozkomíšního moku prokázalo nehnisavý zánět mozkových blan,“ říká primář infekčního oddělení Kümpel s tím, že tehdy ještě netušil příčinu zdravotních potíží, ale léčba zabrala a tak mohla jít žena po třech týdnech domů.

„Diagnóza se zdála být jasná a můj zdravotní stav se rychle zlepšoval. Když mě propouštěli, nenapadlo mě, že se brzy zase vrátím,“ dodává studentka.

Po vysazení léků se u ní problémy projevily znovu velmi rychle. Už za týden proto znovu ležela na infekčním oddělení se stejnými příznaky.

„Vyšetření opět potvrdilo známky zánětu mozkových blan, což bylo opravdu nezvyklé. U pacientky jsme proto zahájili klasickou léčbu, ale současně intenzivně pátrali po možném původci problémů. Všechna vyšetření ale stále vycházela negativně, a to včetně testů na zoonózy, kam patří i brucelóza. Jelikož se stav mladé ženy opět zlepšil, pustili jsme ji domů,“ popisuje primář.

Lékaři požádali o pomoc veterináře

Po dvou týdnech přišla stejná pacientka do nemocnice znovu. Kromě bolestí kyčle ji trápily i vyrážky na kůži. Domnívala se, že jde o reakci na léky. Třetí lumbální punkce a laboratorní testy mozkomíšního moku ale opět ukázaly na zánět mozkových blan.

Brucelóza

(dříve též vlnitá horečka, maltská horečka, Bangova choroba, infekční zmetání skotu)

  • Je celosvětově rozšířené, vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění zvířat a člověka. 
  • Původcem jsou gramnegativní bakterie rodu Brucella. Název původce choroby je odvozen od jména Sira Davida Bruce, jenž v roce 1887 poprvé onemocnění popsal u britských vojáků na Maltě. 
  • Primárně jde o onemocnění přežvýkavců, prasat, psů, zajíců a dalších zvířat. Člověk se může nakazit od infikovaných zvířat přes poraněnou kůži či spojivky, ale mezi lidmi se nemoc nepřenáší. Kromě přímého kontaktu s nemocným zvířetem je častým zdrojem infekce pro člověka tepelně neošetřené mléko z nemocných zvířat. Prevence nákazy spočívá v důsledném vyšetřování domácích zvířat a zamezení konzumace nepasterizovaného mléka a výrobků z něj vyrobených v oblastech s endemickým výskytem brucelózy.
  • V Československu byla nákaza u domácích zvířat právě díky komplexnímu a nákladnému programu vymýcena v 60. letech minulého století. Vymýcena je i ve většině rozvinutých zemí. V minulosti patřila brucelóza mezi kandidáty na výrobu biologických zbraní. Nemoc se léčí dlouhodobým užíváním antibiotik.
  • Aktuálně podle ČTK veterináři letos potvrdili dva zajíce nakažené brucelózou ve Zlínském kraji. Varují před přenesením nákazy na člověka například při špatné manipulaci se zvěří, třeba po srážce s autem. Loni byl jeden nakažený zajíc na Královéhradecku, předloni jeden na Zlínsku.

„Neobvyklý a nepříznivý stav pacientky, kolísající jako na houpačce, jsme konzultovali s kolegy z Prahy a Olomouce. Zjišťovali jsme, zda nejde třeba o revmatické, krevní či autoimunitní onemocnění. Znovu jsme provedli velkou škálu serologických vyšetření včetně brucelózy, ale laboratorní testy ani tentokrát nic neprokázaly,“ líčí primář.

Netypický případ nedal opavským specialistům na nakažlivé nemoci spát. Čerstvě atestovaná lékařka Radana Barčová přišla s teorií, že by mohlo jít o jiný typ brucely, který běžně dostupné testy pro lidi nemusí zachytit.

Nemocnice proto odeslala vzorky krve pacientky veterinářům do Olomouce, kteří testují brucelózu u zvířat. A teprve pak detektivní pátrání skončilo. Testy totiž skutečně potvrdily protilátky. A začátkem prosince tak nemocná studentka dostala cílená antibiotika, díky kterým by se měla bakterií zbavit. Užívá je dodnes.  

„Lidé v Arménii jsou pohostinní. Nikoho z nás nenapadlo, že ty fantastické sýry a mléko mohou být nakažené. Možná jen jeden, ale který to byl, už se nikdy nedozvíme,“ přemítá Barbora Mludková.

Nemocniční péči si chválí. „Všichni na mě byli milí. Po druhé lumbální punkci a opětovném potvrzení zánětu mozkových blan jsem ale začala mít obavy a při třetím návratu do nemocnice už jsem byla zoufalá. Ale byla jsem vděčná, že se lékaři snaží zjistit, co mi doopravdy je. A překvapilo mě zjištění, že jde o nemoc, která u nás už dlouho neexistuje,“ líčí studentka.

Čerstvého mléka už se v cizině nenapije

Po posledním propuštění Barbory se do nemocnice postupně dostali i všichni tři její spolucestovatelé. Jejich onemocnění ale naštěstí nemělo tak těžký průběh.

„Pacientka nám řekla, že kamarádka, která s ní byla v Arménii, již měsíc a půl chodí po doktorech a má podivné teploty. Proto jsme ji pozvali k nám a s pomocí veterinárních lékařů opět diagnostikovali brucelózu,“ říká primář infekčního oddělení.

Syrové borůvky už nejíme, říká žena, které zničila játra liščí tasemnice

Před Vánocemi tam dorazil otec druhé pacientky a letos i její matka. „Nechtěli jsme věřit, když koncem ledna přišla zesláblá žena, poslední ze čtveřice turistů po Arménii, a také u ní jsme vzácnou nemoc prokázali,“ líčí Petr Kümpel, podle kterého by měli být lidé velmi obezřetní při konzumaci nepasterizovaného mléka či výrobků z něj, a to zejména v méně rozvinutých zemích.

Totéž už teď doporučuje i Barbora Mludková, která procestovala velkou část Arménie a z toho pět dní strávila přechodem hor. Na dovolenou vzpomíná ráda a říká, že cestovat určitě nepřestane, ale nepasterizované mléko už si nevezme. 

„Čerstvého mléka už se v cizině rozhodně nikdy nenapiju. Jedna zkušenost mi stačí. Až zase někam vyrazím, raději budu pít vodu,“ říká mladá cestovatelka, která nyní přišla zdravotníkům osobně poděkovat za péči a souhlasila se zveřejněním svého případu, aby před rizikem nebezpečné nákazy varovala ostatní turisty.

Úsilí lékařů při pátrání po původu závažných zdravotních potíží mladé cestovatelky ocenil také ředitel Slezské nemocnice v Opavě Ladislav Václavec: „Tým našeho infekčního oddělení opět úspěšně diagnostikoval a léčil vzácné a u nás vymýcené onemocnění. Za skvělou prací jsou nejen odborné znalosti kolegů, ale také jejich touha pomoci každému pacientovi.“

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Všichni odejdeme. Možná až do Evropy. Ukrajinci z frontových měst řeší, co dál

21. března 2024

Premium Fronta se blíží. A ve městech, které jsou jí na dosah, žijí statisíce Ukrajinců. Jak blízkost bojů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejen Liberty. Krize drtí všechny moravskoslezské hutní společnosti

22. března 2024  15:53

Těžké časy nyní nezažívá jen ostravská společnost Liberty, ale i ostatní hutní firmy v kraji....

Místo Doněcka Dnipro. Ostrava si na Ukrajině vybrala nové partnerské město

28. března 2024  11:44

Partnerským městem Ostravy již není Doněck, ale nově ukrajinské Dnipro. Rozhodli o tom zastupitelé...

Jízda na čtyřkolce skončila pro dva muže na Bruntálsku havárií a zraněním

28. března 2024  5:44

Ke dvě zraněným mužům spěchali ve středu odpoledne záchranáři na Bruntálsku. Oba vyjeli na...

Grossmannovu vilu opravili do původní podoby, v dubnu se otevře návštěvníkům

27. března 2024  16:16

Rekonstrukce reprezentativní ostravské Grossmannovy vily skončila. Návštěvníci si budou moci...

Státní podnik dostal tři měsíce na řešení hořící haldy na okraji Ostravy

27. března 2024  12:15

Už podruhé se tento týden oficiálně sešli členové ministerské komise k problémové situaci na...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...