Nový předseda pražské muslimské obce Leonid Kušnarenko tři dny po útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch vyzval na svém facebookovém profilu muslimy k ozbrojení. V úterý se Muslimská obec v Praze od jeho prohlášení distancovala. 

"Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně muže - všichni, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně zdraví a majetku, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu,“ slibuje ve videovzkazu zveřejněném na svém Facebooku v neděli Kušnarenko.

Muslimská obec se v úterý k jeho výzvě vyjádřila rovněž prostřednictvím facebookové stránky. "Jakákoliv prohlášení nebo jednání členů představenstva a předsedy Kušnarenka jsou jejich soukromá a nereprezentují názory muslimů žijících v Praze ani v České republice," píše obec v příspěvku.

Kušnarenko, původem z Ukrajiny, kde působil jako prokurátor, se stal předsedou obce před měsícem. V minulosti zastupoval jako právník bývalého pražského imáma Sámera Šehadeha, který byl obviněn z podpory terorismu. Nyní je však jeho činnost i celého představenstva pražské muslimské obce omezena z důvodů stížnosti na korektnost voleb.

Předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Hasan Alravi Deníku N řekl, že řeší stížnosti pražských muslimů na nové vedení. O případném pozastavení výkonu funkce se však zatím nerozhodlo. Kušnarenko předsedou stále je, i když podle facebookového příspěvku pražské obce s omezenou platností. Od výzvy k ozbrojování se Alvari podle Deníku N rovněž důrazně distancoval.