Hlavní obsah

České muslimy rozčilila výzva, ať se ozbrojují

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou muslimskou obec pobouřila výzva předsedy pražských muslimů, právníka původem z Ukrajiny Leonida Kushnarenka. Ten zveřejnil na svém Facebooku video, v němž lámanou češtinou vyzývá všechny muslimy v ČR, aby si udělali zbrojní průkaz a vyzbrojili se. Muslimská obec v Praze následně prohlásila, že volby, jimiž byl Kushnarenko zvolen předsedou v Praze, mohly být nekorektní a neplatí.

Vyjádření předsedy pražské muslimské obce Leonida KushnarenkaVideo: Facebook/Leonid Kushnarenko

 
Článek

„Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně muže, všechny, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně zdraví a majetku, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu,“ prohlásil Kushnarenko ve videu, o kterém informoval server idnes.cz.

Vzkaz zřejmě reaguje na teroristický útok v mešitách na Novém Zélandu, při němž zemřelo pět desítek věřících.

Na jeho apel reagovalo na sociální síti mnoho muslimů pobouřeně. „Chcete, aby bylo ještě víc nenávisti vůči muslimům? Co takhle radši posbírat lidi, komunitu a dělat něco dobrého, ukázat prostě lidem, že nejsme takoví, jako nás jiní vidí?“ komentovala to např. muslimka vystupující pod jménem Martina Martas.

Kushnarenkův apel odmítlo i Ústředí muslimských obcí. „Činnost představenstva MOP (Muslimské obce v Praze) v čele s předsedou p. Kushnarenkem byla omezena z důvodu stížnosti na korektnost voleb, ve kterých bylo představenstvo zvoleno. Ústředí muslimských obcí takto rozhodlo až do skončení vnitřního vyšetřování, které by mělo celou situaci objasnit,“ uvedlo.

Dodalo, že jakákoliv prohlášení nebo jednání členů představenstva včetně Kushnarenka nereprezentují názory muslimů žijících v Praze nebo v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám