Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Politici situaci podceňují.‘ Na severozápadě Keni zemřelo hlady deset lidí

Svět

  16:35
NAIROBI - V oblasti Turkana na severozápadě Keni zemřelo hlady deset lidí. Místní obyvatelé tvrdí, že politici tamní situaci podceňují, podle vlády ale nejde o nic výjimečného. V Turkaně čelí hladu 1,1 milionu lidí, píše BBC.

Nehostinná krajina v oblasti Turkana. foto: Andrea Kaucká a René Bauer

K situaci v Turkaně vznikl na twitteru hashtag #WeCannotIgnore, kde jsou zdokumentovány případy podvyživených, zesláblých lidí.

V Jemenu zemřelo za tři roky hlady 85 000 malých dětí, odhaduje organizace. Ohrožených je přes milion

James Oduor z keňského úřadu pro řešení následků sucha řekl, že na tom, že milion lidí čelí vyhladovění, není nic mimořádného. „Za normálních okolností tam potřebuje vždy asi milion lidí potravinovou pomoc, protože jsou chudí,“ citoval Oduora server BBC.

V Turkaně od října do prosince málo pršelo, tamní dobytek trpí chorobami a oblast zamořily kobylky. „Situace ještě není naléhavá,“ řekl Oduor. V roce 2017, kdy prezident vyhlásil kvůli suchu v Turkaně stav národního ohrožení, potřebovalo potraviny 3,4 milionu lidí.

Turkana je druhá největší ze 47 keňských oblastí a je nejchudší ze všech. Patří k nejsušším a nejméně rozvinutým částem země. Podle občanů tam politici jezdí jenom kvůli volbám.

Autor:
Témata: Turkana, Keňa, BBC, Jemen