Klub SPD vyloučil poslance Volného, Nevludovou a Bojka a vyzval je ke složení mandátu

Hnutí SPD v úterý vyloučilo ze svého poslaneckého klubu Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Všichni tři poslanci zvolení v Moravskoslezském kraji minulý týden oznámili odchod z SPD a vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. SPD v úterý v tiskovém prohlášení opětovně vyzvalo trojici poslanců ke složení mandátů, všichni to už dříve odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsednictvo SPD. V čele místopředseda hnutí Radim Fiala, a předseda Tomio Okamura. Z nimi stojí Radek Rozvoral, Jaroslav Holík a Radovan Vích.

Předsednictvo SPD. V čele místopředseda hnutí Radim Fiala, a předseda Tomio Okamura. Z nimi stojí Radek Rozvoral, Jaroslav Holík a Radovan Vích. | Zdroj: Profimedia

Podle vedení SPD trojice poslanců svým odchodem z hnutí vědomě porušila čestné prohlášení, které při kandidatuře podepisovala jako svůj závazek vůči voličům.

„Vzhledem k tomu, že okamžitě vstoupili do jiného politického subjektu a začali vést intenzivní pomlouvačnou kampaň namířenou proti hnutí SPD, nelze řešit situaci jejich setrváním v klubu poslanců hnutí SPD a další vzájemnou spoluprací,“ uvedlo SPD.

Okamura nebude za SPD kandidovat do Evropského parlamentu. Hnutí ho z voleb stáhlo

Číst článek

Hnutí už minulý týden vyzvalo poslance ke složení mandátů, v úterý výzvu opakovalo. „Čestným východiskem pro tyto poslance by bylo složení poslaneckého mandátu, do kterého byli zvoleni voliči hnutí SPD,“ uvedlo.

Už v úterý dopoledne označilo předsednictvo SPD odchod trojice poslanců za naplánovanou akci, která má SPD poškodit před květnovými evropskými volbami. Volný a Bojko budou ve volbách do Evropského parlamentu na kandidátce euroskeptické Alternativy pro Českou republiku.

Volný, Bojko a Nevludová zdůvodnili svůj odchod z SPD spory s celostátním vedením hnutí. To v únoru zrušilo moravskoslezskou organizaci, kterou vedl právě Volný. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů.

Volný pak na facebooku kritizoval nové krajské vedení, obvinil ho z přijetí usvědčeného rasisty do hnutí a jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme