Pokrok v boji. Arabsko-kurdská koalice oznámila ovládnutí poslední enklávy Islámského státu

Syrské demokratické síly (SDF) podporované Spojenými státy tvrdí, že mají plně pod kontrolou tábor takzvaného Islámského státu (IS) v jeho poslední enklávě v syrském Baghúzu. Dobytí posledního území IS na východě Sýrie je podle nich blízko, ale operace zahájená před více než dvěma měsíci ještě není zcela u konce. Podle mluvčího SDF stále pokračují střety v Baghúzu a IS drží některé rodiny jako lidské štíty.

Damašek Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje jsou velice tvrdé, protože se tam brání nejtvrdší jádro islamistických bojovníků a navíc k dispozici živé štíty

Z Baghúzu uprchlo od začátku obléhání spojeneckými silami přes 60 000 lidí, většinou civilistů | Foto: Rodi Said | Zdroj: Reuters

Arabsko-kurdská koalice SDF v úterý oznámila, že získala plnou kontrolu nad táborem, v němž se ukryli zbylí radikálové IS v Baghúzu poblíž hranice Sýrie s Irákem. IS se tam ale stále drží na velmi malém území na břehu Eufratu a čeká se, až se vzdá.

Mluvčí SDF Reuters řekl, že očekává porážku zbylých islamistů „velmi brzy“. Zmíněný tábor tvořil největší část území ovládaného IS v Baghúzu.

Představitel SDF však podle Reuters potvrdil, že ozbrojené střety v místě pokračují a džihádisté stále drží několik rodin jako lidské štíty.

Belgičan dostal v Iráku trest smrti za spolupráci s Islámským státem. Usvědčily ho fotky v mobilu

Číst článek

„Toto není oznámení vítězství, ale významný pokrok v boji proti Daeš,“ uvedl mluvčí SDF na twitteru, přičemž použil arabskou zkratku pro IS. „Boje ještě neskončily. U řeky je stále několik kapes. Někteří teroristé vzali své děti jako lidské štíty. Odehrávají se občasné střety,“ dodal mluvčí.

Stovky zraněných

Mluvčí rovněž řekl, že arabsko-kurdská koalice při dobývání tábora zadržela stovky zraněných radikálů z IS. Zranění islamisté podle něj byli převezeni z baghúzské enklávy do provincie Hasaká na severovýchodě Sýrie. Mluvčí také ujistil, že je s nimi zacházeno humánně.

SDF už v předchozím prohlášení sdělily, že při obléhání poslední enklávy IS v Sýrii zajaly 157 „zkušených teroristů“, většinou občanů cizích států. Operace byla provedena u Baghúzu na východě Sýrie, který je považován za poslední enklávu IS v zemi, napsala agentura Reuters. Mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF v prohlášení na twitteru neupřesnil, kdy se příslušná operace konala.

Arabsko-syrská koalice postupuje při dobývání poslední bašty Islámského státu pomalu. Zabila 15 bojovníků

Číst článek

SDF, které v Sýrii bojují proti IS, o víkendu oznámily, že z Baghúzu uprchlo od začátku obléhání spojeneckými silami přes 60 000 lidí, většinou civilistů. Přibližně 5000 jich v enklávě zůstalo.

Do víkendu se koaličním silám vzdalo na 5000 radikálů z IS. Není ale jasné, kolik bojovníků v této oblasti zůstalo. Nepředpokládá se, že v Baghúzu jsou velitelé IS.

‚Útlak a násilí‘

Kurdové na severu Sýrie mezitím čelí pohrůžkám silou ze strany syrské vlády. Syrský ministr obrany v pondělí na společné tiskové konferenci se svými protějšky z Iráku a Íránu varoval, že vládní síly region kontrolovaný Kurdy ovládnou silou, pokud se Kurdové nepodřídí vládě v Damašku.

Podle kurdské samosprávy to ukazuje odhodlání Damašku provádět politiku „útlaku a násilí“. Samospráva v prohlášení tvrdí, že syrská vláda se chce „vyhnout mírovému a demokratickému řešení“.

Syrská armáda se z kurdského regionu na severu Sýrie stáhla v roce 2012, když tam kurdské milice YPG dobyly větší území. V oblasti pak vznikla de facto autonomní kurdská oblast a mezi režimem a Kurdy panoval křehký mír.

Loni v létě, když se začalo hovořit o odchodu USA ze Sýrie, se kurdská Sjednocená demokratická strana (PYD), jejímž ozbrojeným křídlem jsou YPG, pokoušela s režimem jednat o uznání autonomie. Tu ale Kurdům vláda prezidenta Bašára Asada přiznat odmítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme