Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rusko a USA se v Římě neshodly, jak řešit situaci ve Venezuele

Svět

  21:55
ŘÍM - Postoj Ruska a Spojených států k situaci ve Venezuele se liší i po úterním jednání zástupců obou zemí v Římě. Moskva považuje za jediného legitimního prezidenta jihoamerické země Nicoláse Madura, kdežto Washington jako hlavu státu uznává vůdce opozice Juana Guaidóa.

Elliott Abrams, americký zmocněnec pro Venezuelu. foto: Reuters

„Naše představy se neproťaly, ale rozhovory vyzněly pozitivně - myslím, že obě strany teď lépe chápou stanoviska druhého,“ řekl po schůzce zvláštní americký zmocněnec pro Venezuelu Elliott Abrams. Je podle něj pravděpodobné, že se zástupci USA a Ruska setkají kvůli Venezuele znovu, ale pevné datum stanoveno nebylo.

USA uvalily sankce na venezuelského generála, ten uprchl do Kolumbie. Uznávám Guaidóa, řekl

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ruským médiím řekl, že dialog s Washingtonem je důležitý a že na schůzce varoval před případnou americkou vojenskou intervencí ve Venezuele. Konstatování amerického prezidenta Donalda Trumpa, že „ve hře jsou všechny možnosti“, si Rusko vykládá tak, že Spojené státy nechtějí možnost vojenského zásahu vyloučit, řekl dále Rjabkov.

Abrams se předtím setkal s představiteli vlády Itálie - jedné ze čtyř unijních zemí, které Guaidóa jako dočasného prezidenta neuznaly - a navštívil Vatikán. Katolická církev má podle něj ve Venezuele velkou váhu, ale není jasné, jakou roli může v nastalé situaci zastat. Papež František napsal Madurovi podle agentury Reuters dopis, že Vatikán nemůže být v nynější situaci prostředníkem.

Guaidó se nechal 23. ledna prohlásit prozatímním prezidentem. Maduro je podle něj hlavou Venezuely neoprávněně, protože jeho loňské znovuzvolení neodpovídalo demokratickým standardům. Guaidóa už uznalo jako hlavu státu na šest desítek zemí včetně Česka či USA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!