Hlavní obsah

Vychytávky moderních klimatizací, chlazení vzduchu je jen kapkou v nabídce

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí si představu klimatizace spojuje stále pouze s ochlazováním vzduchu v místnosti v horkých dnech. Moderní přístroje toho ale umí mnohem více. Proberme si, co všechno člověk s jejím pořízením může získat navíc.

Foto: Enbra

Moderní klimatizace dovedou interiér nejenom ochladit, ale také vytopit.

Článek

V současnosti snad nejčastěji uváděnou dovedností klimatizačních jednotek je jejich schopnost nejenom chladit, ale také topit. Někteří prodejci je proto zmiňují už jako rovnocenné funkce. Není divu.

Při míře zateplení novostaveb není totiž už potřeba v domech topit tolik a náklady na provoz klimatizací používaných jako zdroje tepla nejsou už tak vysoké.

Moderní klimatizace pracují na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch, takže umí vzduch nejenom chladit prostřednictvím odebírání tepla z místnosti a tepelných zdrojů, ale i ohřívat. Obecně platí, že čím kvalitnější klimatizace, tím účinněji dokáže nejenom chladit, ale i topit. Špičkové přístroje jsou přitom schopné topit až do teplot –35 °C venku.

Foto: Daikin

Moderní klimatizace mohou mít i nevšední vzhled, který se zdaleka už nemusí omezovat jen na standardní bílou barvu vnitřní jednotky, jak dokazuje například model Stylish CTXA-AT.

Účinnost klimatizace udávají parametry označované zkratkami EER (chladicí faktor) a COP (topný faktor). V obou případech pak platí, že vyšší hodnota znamená lepší výsledek.

„Například COP 3 znamená, že při dodání 1 kW elektrické energie vyprodukuje tepelné čerpadlo 3 kW připadající na teplo,“ vysvětluje Radek Vanduch ze společnosti Panasonic Heating & Cooling.

Čištění vzduchu

Druhým tématem, které prodejci klimatizací rádi zmiňují, je schopnost těchto přístrojů čistit vzduch. Moderní jednotky jsou vybaveny nejrůznějšími typy filtrů, které mají za cíl odstranit ze vzduchu i ty nejmenší částice, jako jsou viry, roztoči, bakterie, zárodky plísní a další alergeny.

Takovou schopnost mají například klimatizace se studenou plazmou. „K čištění plazmového filtru, vzhledem k jeho elektrickému napájení, se doporučuje používat suché pomůcky, například štětec,“ radí Ivo Zabloudil ze společnosti Enbra.

Jiné přístroje k témuž účelu využívají nanotechnologií a zmiňované nežádoucí alergeny odstraňují ze vzduchu pomocí nanočástic, které se na ně navážou a zničí je.

Velice důležitou funkcí moderních klimatizací je důkladné odstranění zápachů z místnosti. Uvažovat o ní by měly především domácnosti, v nichž se kouří. Přístroje používají k tomuto účelu již zmiňované typy technologií či jiné filtry.

Další důležité informace o klimatizacích si přečtěte zde:
Co obnáší instalace klimatizace
Co zvážit před nákupem klimatizace

Samostatné, nebo propojené jednotky?

Pro domácnosti, kde je z jakéhokoli důvodu problém s umisťováním venkovních jednotek, protože na ně není místo, nabízejí výrobci řešení v podobě tzv. multi splitu. Znamená to, že je doma umístěno několik jednotek, všechny jsou ale propojeny s jednou venkovní.

To ale někteří prodejci spíše nedoporučují kvůli rizikům souvisejícím s poruchou některé z jednotek. Při poruše jedné jednotky je totiž mimo provoz celý systém, tj. všechny jednotky, v celé domácnosti. Při poruše jedné samostatné jednotky mohou její provoz dočasně nahradit klimatizace v ostatních místnostech.

Foto: Panasonic

Schéma fungování multi splitu.

Jedním z důvodů, proč někteří prodejci nedoporučují více jednotek spojených s jedinou venkovní, je také estetika řešení takového systému. Znamená to totiž natáhnout lišty od každé jednotky do jednoho místa, což nevypadá hezky. Jestliže má každá vnitřní jednotka svou venkovní „družku“, natáhnou se lišty v dané místnosti tím nejkratším a nejnenápadnějším způsobem.

Základní výhradou ale může být otázka nákladů. „Cena multi splitů např. 2+1 je obecně vzato dvojnásobek ceny za single split + 40–50 procent. To znamená, že když dvě single split klimatizace i s instalací vyjdou třeba na 45 000 Kč, tak multi split ve stejné konfiguraci vyjde zhruba na 60 000–65 000 Kč,“ vypočítává Martin Mrajca ze společnosti 81klima.

V každém případě, pokud klient nemá jinou možnost než volit multi splitovou variantu, je třeba, aby volil opravdu seriózního prodejce nabízejícího opravdu seriózní služby a servis.

Dobré je také ohlídat si, aby výkon venkovní jednotky odpovídal součtu výkonu vnitřních jednotek. Pokud bude menší, bude menší výkon celé soustavy.

Inteligentní funkce

Od moderních klimatizací zákazníci právem očekávají, že se budou chovat inteligentně. Znamená to například, že jsou vybavené čidly sledujícími intenzitu slunečního záření, množství osob uvnitř místnosti, sledující teplotu venku i uvnitř atd.

Podle všech těchto údajů si pak samy dokážou nastavit ideální míru ochlazování či naopak vytápění a neplýtvají tak zbytečně energií. Tím pak majiteli šetří peníze.

Foto: 81klima

Standardně se klimatizace ovládají pomocí vlastního ovladače, ty inteligentní se umí řídit podle vlastních naměřených hodnot a přizpůsobit svůj provoz a výkon jim.

Na trhu jsou rovněž klimatizace určené především do ložnic. Podle denní doby anebo prostě potřeby dokážou svůj chod ztišit natolik, aby jejich provoz nerušil spící.

Velice důkladně je třeba probrat možnost propojení klimatizace s centrálním systémem inteligentního řízení domácnosti. Obvykle se totiž takový systém řeší jako celek najednou.

Foto: Acond

K řízení některých klimatizací lze používat dokonce i mobilní telefon a některé lze dokonce ovládat i z jiného místa, než je domov.

„Obvyklá instalace klimatizačních jednotek pro rodinné domy, byty nebo malé kanceláře je kompletována nástěnnými jednotkami v provedení mono split (jedna vnitřní + jedna venkovní) nebo multi split (jedna venkovní + dvě až pět vnitřních). Takové jednotky se pak ovládají standardně dodávaným bezdrátovým ovladačem (případně kabelovým ovladačem) nebo vzdáleně pomocí aplikace v chytrém telefonu. To jsou běžné instalace a řekl bych 98 % všech instalací. Zbylá dvě procenta připadají na instalace do systému chytrých domácností. Pak je situace různá dle výrobce klimatizační jednotky a i dle vybraného modelu, zda takovéto řízení komunikaci s nadřazeným systémem umožňuje,“ vysvětluje Martin Müller ze společnosti Acond.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Malovat doma po zdech? Dovoleno

Jeho jméno je Scribit. A je mu dovoleno to, co většině z nás rodiče jako dětem zakazovali – smí doma malovat po zdech. Na veletrhu CES v americkém Las Vegas...

Co zvážit před nákupem klimatizace

První čtvrtina roku je ideálním časem pro nákup klimatizace. Prodejci, kteří zároveň zajišťují jejich servis, totiž mají touto dobou volněji než v sezoně. Na...

Výběr článků

Načítám