Gerlochův debakl. Zemanův kandidát do Ústavního soudu dostal jen 19 hlasů

  9:46aktualizováno  15:40
Fiaskem skončila kandidatura Aleše Gerlocha, kandidát prezidenta Miloše Zemana, do Ústavního soudu. V tajné volbě dostal jen 19 hlasů od 64 čtyř senátorů, kteří o Gerlochovi hlasovali. „Domnívám se, že se hlasovalo víc o prezidentovi a jeho kancléřovi, než o mně,“ reagoval na svou prohru. Čekal, že dostane hlasů víc.

Kandidát do Ústavního soudu Aleš Gerloch | foto: MF DNES

„Celkem budu rád, že zůstanu u svých studentů i tak jsem je nechtěl zcela opustit. V tomto směru, přiznám se, jsem se nechal přemluvit zejména panem předsedou ústavního soudu, abych kandidoval. Nebyla to primárně má volba. Je samozřejmě otázka, jestli to rozhodnutí bylo moudré v této situaci. Myslím, že se to octlo v nepříhodné době a byla vyvinuta enormní snaha, abych neprošel,“ uvedl Gerloch po hlasování. „Ten vztah je zřejmě víc vyhrocený, než jsem se domníval a myslel jsem si, že se hledá nějaký konsenzuální kandidát, ale zřejmě tomu tak není,“ řekl také Gerloch.

„Člověk, který se označuje za reformního komunistu v době normalizace, nemůže zasednout v Ústavním soudu,“ řekl ještě před tajnou volbou člen senátního klubu KDU-ČSL Zdeněk Papoušek.

„Přečetl jsem si profesní životopis pana Gerlocha. Je rozsáhlý, ale nechápu, proč v něm nejsou uvedeny jeho práce před rokem 1995,“ řekl člen klubu Starostů a nezávislých Marek Hilšer, který loni kandidoval na Hrad. Kritizoval, že do svého profesního životopisu nenapsal, že působil na kontroverzních vysokých školách, spojovaných s udělováním „turbotitulů“ některým politikům, třeba na Vysoké škole Karlovy Vary. „Neuvedl jsem vysoké školy, kde jsem působil marginálně,“ hájil se před senátory Gerloch.

Na prohru Gerlocha reagoval mluvčí Hradu sprškou tweetů

Na výsledek hlasování v Senátu reagoval sérií tweetů hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „30. výročí pádu komunismu. O podpoře opět nerozhoduje nezpochybnitelná odbornost, ale kádrový profil a ideologická hlediska. Bolševici jsou zpět,“ napsal nejprve. A další tweety přišly v rychlém sledu.

„Ti samí, kteří hlasitě vyčítají prof. Gerlochovi členství v KSČ, vynášejí do nebes člena KSČ a příslušníka ČSLA. Chucpe!“ napsal také Ovčáček na Twitteru. A do třetice přidal ještě toto: „Bolševici zakazovali profesní uplatnění kvůli třídnímu původu. Novodobí bolševici postupují obdobně u lidí s odlišným názorem. Jsou rozlezlí v politických stranách, které si samy říkají “demokratické”. To je ostatně také stará bolševická propagandistická metoda.“

20.března 2019 v 15:29, příspěvek archivován: 20.března 2019 v 15:38

Bolševici zakazovali profesní uplatnění kvůli třídnímu původu. Novodobí bolševici postupují obdobně u lidí s odlišným názorem. Jsou rozlezlí v politických stranách, které si samy říkají “demokratické”. To je ostatně také stará bolševická propagandistická metoda.

Zemanův návrh přišel do Senátu obhajovat hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle prezidenta měl Gerloch nahradit ústavního soudce Jana Musila, který ke konci ledna na vlastní žádost na Ústavním soudu skončil. Mynář senátorům řekl, že Musil Gerlochovu nominaci podpořil.

Gerlochovy analýzy pro Zemana kvůli Pochemu a Nikulinovi

Kritici Gerlochovi vytýkají, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana. Gerloch v minulosti poskytoval Zemanovi právní analýzy v kontroverzních kauzách a na jejich základě prezident argumentoval, že jeho předvolební výjezdy do krajů nejsou kampaň, že nemusí jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo že je nezákonné vydat do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina.

„Nikdy jsem nebyl advokátem prezidenta republiky. Sám jsem se s ním setkal několikrát jenom oficiálně. Vypracoval jsem dvě stanoviska na žádost Kanceláře prezidenta republiky,“ uvedl nedávno Gerloch.

Gerloch byl také dlouholetým členem KSČ před listopadem 1989. Loni kandidoval do Senátu v Praze, ale neuspěl. Velmi kriticky Gerlocha vnímá renomovaný právník a vysokoškolský pedagog Jiří Přibáň, který přednáší na Univerzitě v Cardiffu ve Walesu.

„Dobře si vzpomínám na studentská léta, kdy Aleš Gerloch přednášel teorii socialistického státu a práva neostalinským dialektem, který již v perestrojkové době nebyl nutný ani vyžadovaný. Jeho hlavní talent nikdy nespočíval v odbornosti, ale ve schopnosti kombinovat osobní ambice s neosobní loajalitou vůči všem, kdo jsou momentálně u moci. Mýlí se ti, kdo si myslí, že jde o kandidáta Miloše Zemana. Gerloch je kandidát každé moci a bude loajální ke komukoli, kdo mu zajistí ten či onen post,“ napsal Přibáň o Gerlochovi před pár dny v Lidových novinách.

Rozpolcená horní komora parlamentu

Proti Gerlochově nominaci se před hlasováním vyslovili lidovci, TOP 09 nebo představitelé Starostů a nezávislých či hnutí Senátor 21. „Uvědomujeme si, že ústavní soudce člověk stojí nad exekutivou i nad legislativou. Velmi důležité jsou jeho morální postoje, jeho minulost,“ řekl ve středu šéf senátního klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček. Gerlocha se ptali na jeho působení v akademické sféře před rokem 1989.

„S vědomím toho, že volba je tajná říkám, že většinový názor našeho klubu je odmítavý,“ uvedl šéf senátního klubu lidovců Petr Šilar.

„Měli jsme s panem Gerlochem setkání na úrovni senátního klubu. Nemáme společné závazné stanovisko, jedná se o tajnou volbu,“ řekl šéf senátního  klubu občanských demokratů Miloš Vystrčil. „Zaznamenal jsem poměrně rezervovaný přístup některých kolegů k pevnosti jeho názorů. Řekl bych, že postoj klubu byl mírně rezervovaný,“ řekl Vystrčil.

„Ústavně-právní výbor dal najevo to, že ho zajímá více erudovanost a vlastní způsobilost pana profesora pro výkon funkce Ústavního soudu než averze vůči Hradu,“ uvedl šéf ústavně-právního výboru Miroslav Antl, zvolený za ČSSD. Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity, vedoucím kateder teorie práva a ústavního práva a místopředsedou Legislativní rady vlády.

„Senátorský klub ANO jednomyslně podporuje nominaci pana Gerlocha, je kvalifikovanou osobou,“ řekla šéfka klubu ANO Zdeňka Hamousová. Gerlochovi příznivci ale nakonec zůstali ve výrazné menšině.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...