Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Češka dostala v Pákistánu osm let a osm měsíců vězení. Měla převážet heroin za 24 milionů

Svět

  10:01aktualizováno  17:52
Láhaur (Pákistán) - Pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku zadrženou loni v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Informovala o tom ve středu pákistánská televize Geo.

Tereza Hlůšková před soudem v Pákistánu. foto: ČTK

Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113 000 pákistánských rupií (asi 18 200 Kč). České ministerstvo zahraničí zprávu potvrdilo.

Případ Češky zadržené s heroinem v Pákistánu se vleče již rok a není jasné, kdy bude vynesen verdikt

Verdikt oznámil soud v pákistánském městě Láhaur. Kromě Češky byl obžalován ještě jeden muž, který není z České republiky a kterého soud zprostil viny. Soudní stání na místě sledovala zástupkyně českého velvyslanectví v Islámábádu. Právník Hlůškové podle agentury AP uvedl, že jeho klientka se proti rozsudku odvolá.

Pákistánští celníci zadrželi dívku loni 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se chystala pokračovat do Irska. Média původně uváděla, že vezla devět kilogramů drogy, nyní některá píší, že se jednalo o osm a půl kilogramu heroinu. Celníci ho našli v jejím kufru.

Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint dnes napsal, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24 milionů Kč).

Podle pákistánského tisku osobám, které jsou usvědčeny z pašování více než deseti kilogramů drog, hrozí v Pákistánu doživotní vězení či trest smrti. Ten se ale podle dřívějších vyjádření české diplomacie zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Za pašování méně než deseti kilogramů narkotik je v zemi až desetiletý trest vězení.

České konzulární statistiky uvádějí, že v loňském roce bylo v zahraničí ve vazbě či výkonu trestu 943 občanů České republiky, z toho 111 za drogové delikty.

Pokud odsouzená požádá o předání k výkonu trestu do vlasti, pak Česká republika učiní všechny nezbytné kroky, aby se takové předání mohlo uskutečnit, řekl zástupce ředitele tiskového odboru Černínského paláce Robert Řehák.

Chtěl pomoct Češce zadržené v Pákistánu kvůli heroinu. Teď mu hrozí až dvanáctileté vězení

V současné době však Praha nemá s Islámábádem uzavřenou smlouvu o předávání vězňů, kterou Pákistán podle svého právního řádu potřebuje. Česko s Pákistánci o této dohodě jedná.

Soudní proces s českou občankou se v Láhauru vlekl více než rok a provázely ho četné odklady. Nejčastějším důvodem odročení byla nepřítomnost některé z důležitých osob, ať už svědků, státního zástupce, obhájce či přímo soudce. Občas byly důvody z evropského pohledu kuriózní - jednou byl kupříkladu soud odročen kvůli zvýšeným bezpečnostním rizikům, která v Láhauru vznikla během kriketového turnaje.

Dvaadvacetiletá česká modelka je odsouzená k osmi letům a osmi měsícům ve...
Tereza Hlůšková obviněna z převozu heroinu.

Pákistánská televize Geo ke své středeční zprávě o verdiktu připojila videonahrávku, na níž je vidět, jak Češka pláče. Případ pákistánská média po celý rok bedlivě sledovala a opakovaně Hlůškovou označovala za profesionální modelku.

Portál Urdu Point ve středu uvedl, že „českou modelku“ ve vězení znepokojovalo mimo jiné to, že hodně přibírá na váze. Za uplynulý rok to údajně bylo deset kilogramů. Češka prý prohlásila, že první věcí, kterou udělá po návratu do vlasti, bude návštěva posilovny.

Češku zadrželi v Pákistánu před více než rokem

  • Pákistánští celníci zadrželi 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru Česku Terezu Hlůškovou z Uherského Hradiště, u které nalezli v kufru devět kilogramů heroinu. Nyní 22letá žena byla zadržena poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.
  • Speciální soud v pákistánském Láhauru vzápětí poslal zadrženou na 14 dní do vyšetřovací vazby. Vazba byla poté soudem několikrát prodloužena.
  • Pákistánské úřady zadržely 20. ledna údajného komplice mladé Češky. Muž byl zadržen při razii v Láhauru na základě informací, které Češka vyšetřovatelům poskytla při výslechu. Zadržený podle celní správy obchodoval s nemovitostmi.
  • Soud s Češkou začal 1. března. Poté bylo soudní stání několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj.
  • V dubnu se souzená rozhodla vyměnit svého právního zástupce, což způsobilo další průtahy. Stání se odročovala například proto, že nový právník obdržel se zpožděním podkladové dokumenty. Češka si nakonec 24. dubna u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Požadovanou výši trestu ale žalobce tehdy nesdělil. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Oba u soudu vinu popřeli.

  • Trest 40 měsíců vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil v říjnu nepravomocně Krajský soud v Plzni jednadvacetiletému Nikolaji Ivanovovi z Bulharska za vyhrožování teroristickými útoky v Pákistánu, pokud tam nepropustí Terezu Hlůškovou na svobodu. Hrozbu si Ivanov podle soudu nechal v lednu internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny a text pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím.
  • Pákistánský server Mera Mirpur v prosinci oznámil, že Hlůšková. vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle serveru Mera Mirpur se původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do SAE, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánské kultuře, ale přijala ji také za svou, tvrdil server. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně. Počátkem letošního ledna dostala Češka v pořadí již třetího soudce a při dalším jednání zopakovala, že se cítí nevinná.
  • Podle pákistánského listu Urdu Point by drogy, které Češka převážela, měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24 milionů Kč).
  • Ve středu pákistánský soud poslal Terezu Hlůškovou na osm let a osm měsíců do vězení za pašování drog. Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113.000 pákistánských rupií (asi 18.200 Kč).
  • Praha zatím nemá s Pákistánem uzavřenou smlouvu o předávání vězňů. České ministerstvo spravedlnosti loni v březnu v souvislosti s případem obviněné Češky uvedlo, že má zájem takovou smlouvu uzavřít.
Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...