Hlavní obsah

Od čtyř let sportovala, v jednadvaceti dostala infarkt

Novinky, bok

Molly Schroederová, velká milovnice a hráčka fotbalu, sportovala od svých čtyř let. Aktivní pohyb a sport pro ni byly každodenní rutinou. To se ale změnilo ve chvíli, kdy prodělala infarkt - ve svých jednadvaceti letech.

Foto: Profimedia.cz

Kardiovaskulární onemocnění ohrožují i mladé ženy. Ilustrační foto

Článek

V září roku 2012 se Molly rozhodla jít si před fotbalovým tréninkem zaběhat.

„Pátky bývaly běžně méně náročné, proto jsem se chtěla dostat do kondice,” uvedla pro server FoxNews. „Fotbal byl můj život. Byla jsem ve formě, nikdy jsem neměla žádné problémy, až do daného dne, kdy jsem šla běhat,” popsala.

Když se po běhu vrátila do svého bytu, začalo jí být špatně. „Zhluboka jsem se nadechla a při výdechu jsem cítila hlubokou bolest na hrudi. Zhoršovalo se to, navíc jsem ve tváři cítila horkost. Myslela jsem, že mám panickou ataku,” popsala počátek svých potíží.

Šest týdnů před tímto dnem mladá žena přišla o matku, která zemřela v 58 letech kvůli plicní embolii způsobené komplikacemi po operaci kolene. Mladá žena tak vše připisovala bolesti a úzkosti ze ztráty matky.

Infarkt v 21 letech

Problémy se ale nelepšily, naopak. Mladá žena se začala potit, měla zimnici, trápila ji nevolnost. Jakmile jí začaly ochabovat horní končetiny, vytušila, že se děje něco horšího a poprosila spolubydlící, aby ji odvezla do nemocnice.

„Udělali mi EKG. Pak přišla sestra a řekla, že to zní bláznivě, ale že mám asi infarkt. Pravděpodobnost je prý přitom 1:100 000,” uvedla.

Po mnoha hodinách testování lékaři potvrdili, že jí krevní sraženina téměř z 90 procent ucpala jednu z hlavních koronárních tepen. Právě ta, společně s dírou v srdci, kterou jí lékaři zjistili v dětství, byla pravděpodobnou příčinou infarktu.

„Když mi bylo 12, moje matka zjistila, že má kardiomyopatii (onemocnění spojené s poruchou srdeční funkce). S bratrem jsme kvůli tomu podstoupili vyšetření, při kterém mi zjistili díru v srdci. Po několika letech jsem se měla vrátit na kontrolu. Při té mi řekli, že se uzavřela,” popsala své potíže mladá žena.

„Myslela jsem si, že se moje srdce uzdravilo. Až do doby, než jsem dostala infarkt. V jednadvaceti letech jsem zjistila, jak je život křehký. Samozřejmě jsem už nemohla dál hrát fotbal.”

I když u ní v rodině byla diagnóza srdečních potíží, nabádá i mladé ženy bez rodinné diagnózy, aby nezapomínaly na preventivní vyšetření. Kardiovaskulární onemocnění totiž patří u žen celosvětově k největším zdravotním hrozbám.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám