Hlavní obsah

Pritzkerovu cenu za architekturu získal Japonec Arata Isozaki

Novinky, tnk

Letošním laureátem Pritzkerovy ceny, které se také přezdívá Nobelova cena za architekturu, je Arata Isozaki narozený na japonském ostrově Kjúšú. Všestranný mezinárodní architekt si založil vlastní praxi v šedesátých letech 20. století a pomohl slučování východních a západních architektonických přístupů.

Foto: Archiv Pritzkerovy ceny a architekta Arata Isozakiho, Iwan Baan

Letošní laureát Arata Isozaki a jeho slavná mobilní koncertní hala Ark Nova ve městě Fukushima, kterou navrhl spolu s britským sochařem Anishem Kapoorem.

Článek

Světově uznávaná cena je udělována od roku 1979 a získávají ji jednou ročně žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury a ovlivnili její budoucí vývoj.

Porota ocenila Isozakiho hluboké architektonické znalosti o historii a teorii. Podle ní navrhl hodně kvalitní stavby, které je těžké stylově zařadit, ale které odrážejí neustálý vývoj v architektuře a umožňují její proměny v čase.

Foto: Archiv Pritzkerovy ceny, Hisao Suzuki

Interiér Národního kongresového katarského centra ve městě Doha.

Arata Isozaki ovlivňuje světovou architekturu víc jak padesát let, a to nejen prostřednictvím staveb, které vznikají podle jeho návrhů, ale i spisů, výstav, organizování důležitých konferencí a účasti na soutěžích.

Oceněn byl také za to, že podpořil mnoho mladých architektů z celého světa, aby mohli využít svého potenciálu. Současníci ho vnímají jako vizionáře.

Foto: Archiv Pritzkerovy ceny, Hisao Suzuki

Zleva: stavba s názvem Dům člověka ve španělském městě A Coruña a síň Nara Centennial v japonském městě Nara

Isozakiho dílo obsahuje stavby s lidovými japonskými prvky až po budovy v high-tech stylu. Podle poroty je zřejmé, že architekt nedodržoval trendy, ale vykročil svou vlastní cestou a nebál se přicházet s originálními tvary staveb.

Foto: Archiv Pritzkerovy ceny, Fujitsuka Mitsumasa

Ústřední knihovna Kitakyushu v japonském městě Fukuoka má postmoderní i organické tvary.

Jeho první práce v domovské zemi – Japonsku – jsou zástupci japonského brutalismu. Stavby odrážejí jeho zájem o geometrii a jeho fascinaci dutinou a mřížkou i technicistními tvary a materiály.

Foto: Archiv Pritzkerovy ceny, Hisao Suzuki

Palác Sant Jordi ve španělské Barceloně má prvky klasické i moderní architektury.

Architekt navrhl stavby různě po světě. Ve Spojených státech je Isozaki známý svým návrhem Muzea současného umění v Los Angeles a budovy Team Disney na Floridě, které mají postmoderní tvary. Proslavil ho i stadion Sant Jordi pro olympijské hry v Barceloně nebo Katarské kongresové centrum.

Předání Pritzkerovy ceny je spojeno nejen s obdržením zlaté medaile, ale i s odměnou 100 000 dolarů (zhruba dva miliony korun).

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám