Poslankyni s dítětem vykázali z parlamentu. Sem mimina nepatří, řekla předsedkyně

Magazín Magazín
20. 3. 2019 17:23
Dánskou veřejnost značně překvapila reakce krajně pravicové političky a předsedkyně parlamentu Pii Kjaersgaardové, která napomenula poslankyni, aby nebrala své dítě do parlamentu. Lidé dotčené Mette Abildgaardové vyjádřili na Facebooku podporu.
Krajně pravicová politička a předsedkyně dánského parlamentu Pia Kjaersgaardová.
Krajně pravicová politička a předsedkyně dánského parlamentu Pia Kjaersgaardová. | Foto: Profimedia.cz

"Se svým dítětem nejste v parlamentu vítaná," oznámila 72letá politička Pia Kjaersgaardová své o 40 let mladší kolegyni Mette Abildgaardové. Ta incident popsala na Facebooku s tím, že se neptala na svolení, protože jedna z jejích kolegyň si předtím do parlamentu vzala dítě a problém to nebyl. O incidentu informoval mimo jiné britský deník The Guardian

Pětiměsíční dcera navíc měla podle političky dobrou náladu a byla klidná. Abildgaardová nikdy předtím do parlamentu svého potomka nevzala, přesto jej nakonec musela předat asistentovi, píše deník.  

"Ve sněmovně by měli být poslanci, ne mimina ani děti," řekla novinářům bývalá šéfka pravicové Dánské lidové strany Kjaersgaardová. A dodala, že by pro tyto případy měla být jasně stanovená pravidla.

Skandinávské země jsou přitom známé svým přístupem podporujícím genderovou rovnost, ženská práva a sladění pracovního a rodinného života. 

Třicetiletá Mette Abildgaardová z Konzervativní lidové strany, jež je součástí dánské vládnoucí koalice, měla být rok na placené mateřské dovolené, nakonec se však rozhodla vrátit se do práce dříve. 

"Sněmovna, která zastupuje matky, otce a děti, by měla být otevřená pro matky, otce a děti," zněl jeden z komentářů pod příspěvkem političky na Facebooku. Lidé jich pod popis incidentu napsali stovky.  

Před třemi lety obletěla světová média zpráva o tom, že islandská politička kojila při svém proslovu v parlamentu. Loni v září se zase novozélandská premiérka Jacinda Ardernová stala symbolem pracujících matek, když s sebou na shromáždění OSN v New Yorku vzala tříměsíční dceru. 

Video: Kojit na veřejnosti je normální, říká expertka

České ženy kojí krátce, často jsou překážkou i zdravotníci, kteří to neumí podpořit. Nekojené dítě přijme mnohem víc energie i bílkovin, než kojené. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy