Hlavní obsah

Turecko se ohradilo proti Zemanovým výrokům o spojení s IS

Aktualizováno

Turecké velvyslanectví v Praze se ohradilo proti výrokům českého prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát (IS).

Foto: Reuters

Turecká vojenská technika mířící k hranicím se Sýrií (ilustrační foto)

Článek

„Výroky prezidenta Miloše Zemana o Turecku jsou nešťastné, nepřijatelné a jsou založené na nepodložených obviněních," uvedl velvyslanec Ahmet Necati Bigali v prohlášení pro média.

„Turecko jako aktivní člen globální koalice proti IS od jejího založení tvrdě bojovalo proti IS jak vlastními prostředky, tak svými příspěvky pro tuto koalici. V tomto směru to byla právě zásadní role, kterou sehrálo Turecko, co pomohla přeměnit IS v neefektivní teroristickou organizaci,” uvedl velvyslanec.

Prezident Zeman v úterý během diskuse s obyvateli obce Vintířov na Sokolovsku odpovídal na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty.

„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu,” řekl Zeman.

„To znamená, i když jsou členy Severoatlantické aliance (NATO) a hlásí se do Evropské unie - a tam je ovšem málo pravděpodobné, že budou přijati - tak existovaly informace o tom, že v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně,” prohlásil.

Podle něj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „spíše vsadil na islamizaci Turecka”.

Na výrok prezidenta byl ve středu novináři dotazován i premiér Andrej Babiš (ANO). Slova hlavy státu nechtěl komentovat, podotkl pouze, že Turecko je členem Severoatlantické aliance. Novinářům také řekl, že se chystá na cestu do Turecka, kde by chtěl řešit zejména problémy kolem hnědouhelné elektrárny Adularya.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznil, že Česko má zájem rozvíjet s Tureckem vztahy a Ankara hraje významnou roli při řešení konfliktu v Sýrii.

Turecko-kurdský konflikt 

Některé kurdské organizace dlouhodobě bojují za osamostatnění oblastí v Turecku a v okolních státech, které obývá kurdská menšina. Turecko je proti tomu - s kurdskou menšinou na svém území měly tamní bezpečnostní složky řadu krvavých konfliktů. I proto Ankara kurdské milice, které v Sýrii bojovaly s islamisty, označuje za teroristy.

Informace o spolupráci Turecka s Islámským státem se v minulosti skutečně objevily. Deník Cumhuriyet otiskl zhruba před čtyřmi lety fotografie nákladních vozů, které měly vézt zbraně určené pro radikální islamistické skupiny v Sýrii. Tehdejší šéfredaktor byl postaven před soud a hrozilo mu doživotí. Podařilo se mu ale utéci a žije v Německu.

Reportéři televizní stanice RT se dostali k dokumentům, s jejichž získáním jim pomohli Kurdové, které měly dokazovat obchodování mezi Tureckem a IS v syrském Kurdistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám