Týdeník Echo: Jak to vidí Pavel Pafko, konec Babišova prvního sluhy a osudy Komančů

Týdeník ECHO

Týdeník Echo: Jak to vidí Pavel Pafko, konec Babišova prvního sluhy a osudy KomančůNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Z obálky nového čísla Týdeníku Echo se usmívá profesor Pavel Pafko (78), emeritní přednosta III. chirurgické kliniky v pražském Motole.

V rozhovoru, který s ním vede Petr Holub, je řeč o českém zdravotnictví, ale i o chirurgově vitalitě: „Stále ještě operujete. Jak to dokážete?“ „Je to práce. Když vás práce baví, tak pracujete i po pětašedesátce. Musíte si udržovat fyzickou kondici, ale zase neoperuji každý den. Myslím, že je mnoho lidí, kteří dělají svou profesi poté, co odešli do důchodu, že to není nic vzácného. Zabýval jsem se tím, jak je to v dopravě, a autobus můžete řídit do smrti. Pokud projdete zdravotní prohlídkou. U pilotů ne, ale v autobuse ano. Jaká je tam odpovědnost, když vezete čtyřicet, padesát lidí?“

Analýzou Konec Babišova prvního sluhy přispěla do čísla Lenka Zlámalová. Prvním sluhou je míněn Jaroslav Faltýnek: „Policií kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby vyšetřovaný první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je pozoruhodný politický typus. Umí desítky minut souvisle hovořit o libovolném tématu, aniž odpoví na jedinou otázku. A tváří se u toho úplně samozřejmě. Jako by právě posluchači osvětloval niternou podstatu věci, na niž je tázán. Naplno to rozjel před Poslaneckou sněmovnou, kde si sám (podle všeho na nátlak svého Šéfa Andreje Babiše) vyžádal prostor, aby zákonodárcům vysvětlil, jak se zapletl do tendru na mýto a vztahů mezi šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a ředitelem Kapsche Karlem Feixem. Policie u Faltýnka udělala domovní prohlídky. Zabavila mu počítač i telefon. (...) Na rozuzlení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat – do chvíle, než žalobci případně o Faltýnkovo vydání požádají a sněmovna o něm bude jednat. 

„Indiány budeme milovat, i když to byli krvaví zabijáci,“ uvažuje Jiří Peňás nad knihou, jejímž autorem je S. C. Gwynne a jejíž název zní Říše letního měsíce. Vzestup a pád Komančů. V překladu Evy Maršíkové ji vydalo pražské nakladatelství Argo. 

V cestopisné rubrice Genius loci se místo Jiřího Peňáse tentokrát objevuje vzácný a milý host, brněnský spisovatel Jiří Kratochvil, předkládající své vyznání „Žabinám“, tedy brněnské čtvrti Žabovřesky.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články