Hlavní obsah

Vlivného muže italského Hnutí pěti hvězd zatkli kvůli korupci

Vlivný muž italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Marcello De Vito byl ve středu zatčen pro podezření z korupce. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž to pro hnutí, které si na boji proti korupci zakládá, představuje nepříjemnou ránu. De Vito předsedá městské radě Říma, fakticky tedy zastává funkci místostarosty italské metropole. Nyní je vyšetřován pro podezření, že bral výměnou za protislužby úplatky od místních podnikatelů.

Foto: Profimedia.cz

Zadržení Marcella De Vita

Článek

De Vito ani jeho právní zástupce zatím kauzu nekomentovali. Čelní představitelé M5S, kteří mají přístup k soudním dokumentům, reagovali příkře a nařídili jeho vyloučení z hnutí. "Marcello De Vito už není v Hnutí pěti hvězd," napsal na Facebooku předseda M5S Luigi Di Maio.

"To, co se vyšlo na světlo v uplynulých hodinách, je nejen vážné, ale navíc ostudné, z morálního hlediska žalostné a znamená to urážku nás všech (členů M5S)," dodal.

Podle soudního zdroje je De Vito podezřelý z toho, že bral úplatky výměnou za protlačování obchodních projektů, včetně plánované výstavby nového stadionu pro fotbalový tým AS Řím. Minulý rok byli kvůli tomuto notně zpožděnému projektu zadrženi tři lidé a další tři skončili v domácím vězení.

Zatykač uvádí, že De Vito veřejnou funkci zneužil pro osobní prospěch a "značně se obohatil". "Porušil zásady nestrannosti a čestnosti, jimiž se správa musí řídit," napsala v zatykači soudkyně Maria Paola Tomaselliová.

M5S získalo římskou radnici v roce 2016, starostkou je členka hnutí Virginia Raggiová. Podle kritiků ale M5S od nástupu na radnici v řešení problémů města - zchátralé dopravní sítě, děravých silnic či nedostačujícího svozu odpadu - nijak zásadně nepokročilo.

Sama Raggiová loni stanula před soudem. Byla obviněna, že lhala ohledně své účasti ve jmenování šéfa turistického oddělení města. Soud ji nakonec osvobodil.

M5S vyšlo z voleb loni v březnu jako nejsilnější strana, ale od té doby její preference bez ustání klesají. Zatímco loni jí dalo hlas 32 procent voličů, podle průzkumu z tohoto týdne by tak nyní učinilo jen 21 procent z nich. Její koaliční partner, protiimigrační Liga, své preference oproti loňským volbám zdvojnásobila - nyní by získala hlasy od 34 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám