Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Hrad doputovala žádost, aby prezident ukončil hádku kvůli hnoji

  0:01
Jako nevinná hádka kvůli hnoji na dvorku začal spor dvou sourozenců v Mladé Vožici na jihu Čech. Nyní jsou do jejich hašteření zapojeni i právníci, policisté a obecní byrokratický aparát – mezi sourozenci se totiž vede přestupkové řízení. Klíčovou roli v celém případu může sehrát prezident Miloš Zeman. Právě jeho totiž bratr na základě zákona o přestupcích žádá o pomoc.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavel Kroneisl se rozkmotřil se svou sestrou, jejíž stavení stojí hned vedle jeho. Důvod jejich hádky byl prostý - tři kupičky hnoje, které se jednoho dne objevily na sestřině trávníku. Sestra obvinila bratra, že hnůj na její dvorek hodil on a že to udělal schválně. A na její podnět se rozběhlo přestupkové řízení. 

Sourozenecký spor už zaměstnal policii, několik členů přestupkové komise a krajský úřad. Počet subjektů, které mají říci, kdo bude potrestán a koho je třeba politovat, se stále zvyšuje. Přesto řešení zatím nikdo nenašel. Spor by však mohl ukončit prezident Miloš Zeman – Pavel Kroneisl ho požádal, aby se v řízení dále nepokračovalo. 

Přestupek nepřestupek, daňoví poplatníci zaplatí

Podle Kroneisla je absurdní, že stát řeší dětinskou hádku. Tříčlenná přestupková komise se už na čtyřech jednáních zabývala otázkou, kolik hnoje na dvorku leželo, zda někdo hnojem házel, jestli lze tak daleko hnůj dohodit a jak velkou hrozbou pro obec je hnůj na cizím trávníku. Každé jednání navíc trvalo zhruba dvě hodiny.

„Ani po měsíčním vyšetřování ze strany Policie ČR se nepodařilo relevantně prokázat, že bych měl cokoliv společného se třemi lopatkami hnoje na pozemku své sestry,“ uvedl Kroneisl. Komise ovšem rozhodla o jeho vině. 

Podle Nezvala úředníci navíc nesprávně řeší přestupek jako takzvanou „schválnost“. Čin, kterého se údajně Kroneisl dopustil, však znaky schválnosti nenaplňuje. 

„Přestupek označovaný pojmem schválnost musí vykazovat materiální znak, kterým je hrubé jednání. Jenže pohození hnoje na venkovském dvorku, kde se běžně procházejí domestikovaná zvířata, lze v krajním případě označit jako neslušnost či nevhodné chování.“  

Pavel Kroneisl se odvolal a „kauzu hnůj“ pak řešil Krajský úřad Jihočeského kraje. Ten výrok o jeho vině zrušil a vrátil věc k dalšímu prošetření. 

„Ano, pro krajský úřad se stalo nezbytným, aby věc tří lopatek hnoje v městě Mladá Vožice byla objasněna. Tím krajský úřad fakticky zavelel, aby další desetitisíce korun odplouvaly z kapes daňových poplatníků na vyšetření předmětné infantilnosti,“ píše Pavel Kroneisl v žádosti.

Podle Kroneislova právníka Martina Nezvala už mohlo stát celé řízení daňové poplatníky přibližně 40 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se věc vrátila zpět na obec, Nezval předpokládá, že se částka ještě zvýší. Oproti tomu veřejný rozpočet by po dořešení sourozeneckého hašteření mohl získat pouze dva tisíce korun. Tolik by totiž musel Pavel Kroneisl zaplatit, kdyby úředníci nakonec rozhodli, že se přestupku dopustil.

„To, že se něco takového řeší a zaměstnává to tolik úřadů, dokazuje, že jsme nesmírně bohatá společnost, která nemá vážné problémy. Myslím, že během stalingradské blokády v roce 1942 by státní úředníci hnůj na trávě za tak osudovou záležitost nepokládali,“ uvedl Nezval.

Čekání na prezidenta

Přestupková komise v Mladé Vožici nyní čeká, zda na žádost Pavla zareaguje prezident. A také na odezvu ministerstva vnitra, které zpracovává podnět na přezkum rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Podle nového zákona o přestupcích, který platí od léta roku 2017, může totiž prezident nařídit, aby se řízení o přestupku nezahajovalo, či aby se v něm dále nepokračovalo. O to také žádá Pavel Kroneisl.

„Žádost opírám o vaše slova ze svátečního projevu v roce 2017,“ píše Pavel Kroneisl v žádosti o zastavení řízení a pak cituje Miloše Zemana: „Spoléhejte se na vlastní rozum. A já mám pro to své heslo, které jsem vám už jednou říkal. Věřím, že zdravý rozum zvítězí nad závistivou hloupostí.“ 

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka prezident dopis obdržel a v nejbližších dnech na něj osobně odpoví. „Pan prezident je zásadním odpůrcem amnestie, neboť je poskytována bez ohledu na konkrétní případy a konkrétní osoby. To se týká nejen amnestie na trestné činy, ale i případné amnestie ve věcech přestupků,“ uvedl mluvčí a doplnil, že se v uvedeném řízení hlava státu angažovat nebude.

Odpověď Ovčáčka zřejmě vychází ze stanoviska právníků, kteří zastávají názor, že amnestovat individuální přestupek prezident nemůže. K těm patří i advokát Jan Lipavský z kanceláře PPS advokáti.

„Na rozdíl od milosti se amnestie odlišuje tím, že se nevztahuje ke konkrétním osobám, ale k neurčenému počtu osob, které jsou vymezeny abstraktně, například podle druhu trestu, výše trestu, trestné činnosti, věku,“ uvedl.

Úplně jiný názor má právník Petr Kučera, podle kterého prezident individuální milost udělit může. „Prezidentovi republiky podle ústavy přísluší, aby vykonával i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon. A právě přestupkový zákon prezidentovi umožňuje i to, aby udělil amnestii určité osobě,“ říká Kučera. Dodává, že samozřejmě může prezident vyhlásit také amnestii jako obecný právní akt, který se nevztahuje na určité osoby, ale například jen na určité druhy přestupků.

Rozpory ve výkladech, které se týkají pravomoci prezidenta udělit individuální milost, by podle právníků mohl s konečnou platností vyřešit jen Ústavní soud. 

Zákon č. 250/2016 Sb. o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

§ 104

Amnestie

(1) Amnestii ve věcech přestupků uděluje prezident republiky.

(2) Prezident republiky může

a) nařídit, aby se řízení o přestupku nezahajovalo nebo, bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo,

b) odpustit nebo zmírnit uložený správní trest nebo jeho zbytek, nebo

c) nařídit vyřazení přestupku z evidence přestupků.

(3) Amnestie nabývá účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Fiala uctil v Kongresu Havlův odkaz, opatrně lobuje kvůli pomoci Ukrajině

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:05

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se zaobírá...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...