Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V Argentině našli kosti největšího vyhynulého medvěda

Věda

  5:44
BUENOS AIRES - V Argentině našli kosti největšího známého druhu medvěda, který žil ve starších čtvrtohorách a měřil ve vzpřímené poloze přes čtyři metry. Informoval o tom o víkendu deník El País. Podle argentinských paleontologů mělo jimi nalezené zvíře šest centimetrů dlouhé tesáky a vážilo asi 800 kilogramů.

Archeolog (ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Šlo totiž o ještě mladého medvěda, dospělí jedinci tohoto druhu vážili kolem 1,5 tuny,“ popsal nález argentinských paleontologů José Luis Aguilar, ředitel muzea v San Pedro. Právě u tohoto města v provincii Buenos Aires v místním kamenolomu největšího masožravce Jižní Ameriky našli.

Čeští vědci připravili databázi vzorků DNA starých až 30 tisíc let

Medvěd druhu Arctotherium angustidens žil v Americe asi před 700 000 lety. Lebka a čelist, které paleontologové našli před osmi měsíci a nyní je představili veřejnosti, jsou ve velmi dobrém stavu. „Zachovalý stav lebky a čelisti nám pomůže zjistit, jaký měl mozek a sluch,“ řekl s nadšením Leopoldo Soibelzon, paleontolog z univerzity ve městě La Plata.

Soibelzon už v roce 2011 představil veřejnosti největšího medvěda stejného druhu, jehož výšku ve vzpřímeném stavu vědci spočítali podle kosti pažní na 4,5 metru a váhu na 1,5 tuny.

Autor: