Směrnice o autorském právu jde do Evropského parlamentu. Wikipedie protestuje, Unie vydavatelů podporuje

Příští týden se bude v Evropském parlamentu projednávat nová směrnice o autorském právu, která obsahuje i dva kontroverzní body. První přenáší odpovědnost za uživatelský obsah na provozovatele internetové služby (článek 13), druhý upravuje otázku autorských práv u internetových odkazů (článek 11).

Změny mohou mít celkem zásadní vliv na další fungování webových služeb, proto se před blížícím se hlasováním v Evropském parlamentu objevují osvětové akce. A to na obou názorových stranách.

Europoslanci pod tlakem z obou stran

Nejviditelnější reakcí je dnešní akce zástupců Wikipedie. Největší internetová encyklopedie dnes nefunguje v české, slovenské, německé a dánské verzi. Místo toho zobrazují informaci o blížícím se hlasování v Evropském parlamentu.

Wikipedisté se staví na stranu odpůrců připravované směrnice a ve svém prohlášení uvádějí: „Oba články mohou výrazně ovlivnit svobodu projevu a internetové spolupráce. Ačkoliv Wikipedie není přímo ovlivněna těmito ustanoveními, náš projekt stojí a padá se zbytkem internetu. Články 11 a 13 oslabí web i Wikipedii.“

Na druhé straně je však například Unie vydavatelů, která společně s dalšími autorskými organizacemi připravovanou směrnici hájí. Z kontroverzní dvojice článků však obhajují jen článek 11, což je pochopitelné. Ten totiž dává vydavatelům možnost prosazovat autorské právo i v případech, kdy si nějaký komerční subjekt postaví službu na krátkých citacích z jimi vytvářeného obsahu, byť doplněných o odkazy. Typicky takto fungují agregátory zpráv.

„Více než 260 profesních organizací různých odvětví kreativního průmyslu z evropských zemí podepsalo petici obracející se na evropské poslance, aby směrnici schválili ještě v rámci tohoto funkčního období,“ upozorňuje ve svém prohlášení Unie vydavatelů.

Je zjevné, že europoslanci teď budou zavaleni oběma názorovými proudy, protože wikipedisté v rámci svého dnešního protestu uvádějí na stránce odkaz pro přímé kontaktování europoslanců.

Diskuze (50) Další článek: Bakterie na Mezinárodní vesmírné stanici na novém antimikrobiálním povrchu neměly šanci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,